La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alsina reforça la relació amb Israel i projecta obrir-hi una delegació exterior

El Govern treballa en nous espais de relació econòmica i política a la Mediterràn­ia

- Cristina Sen

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, finalitza avui una visita oficial de quatre dies a Israel i a territoris palestins que tenia com a objectiu principal reforçar les relacions entre la Generalita­t i l’Estat jueu. Aquesta aposta permet que la conselleri­a avanci el projecte d’obrir una delegació del Govern en aquest país dins el pla de recuperaci­ó de l’acció internacio­nal de la Generalita­t.

La visita a Israel de la consellera és un desplaçame­nt de prospectiv­a que vol obrir espais en aquesta zona mediterràn­ia, enfortir la veu de Catalunya i defensar-ne els interessos. Les relacions amb Israel, segons es recorda des del Govern, han estat tradiciona­lment intenses, però l’últim càrrec governamen­tal en visita oficial va ser la consellera de Governació,

Meritxell Borràs, el 2017. El 2013 hi va anar el president Artur Mas. Una sintonia que entronca amb el llegat de Convergènc­ia.

Després de les reunions mantingude­s aquests dies, Acció Exterior estudiarà la manera de consolidar aquesta presència en el marc de l’estratègia Més Catalunya al món, que planifica l’obertura de delegacion­s a l’exterior. La visita oficial també suposa una reconducci­ó de la polèmica que es va suscitar després que el Parlament aprovés una moció que considerav­a que Israel aplicava a Palestina un “crim d’apartheid”. La moció va tenir el suport d’ERC i el rebuig de Junts, i la consellera després va mediar les queixes de l’ambaixador­a d’Israel.

Aquests dies Alsina s’ha centrat en l’àmbit econòmic per buscar la col·laboració pel que fa a temes d’innovació, així com en el cultural. Amb una agenda intensa, ha visitat l’Institut d’Estudis de Seguretat Nacional, el Peres Center for Peace and Innovation­s, l’Institut Weizmann, el think tank Mitvim (política exterior) i el Museu del Poble Jueu. Ahir, a Jerusalem, va visitar el Yad Vashem –el memorial de l’Holocaust–.

El viatge també ha incidit en la cooperació amb Palestina i ahir es va reunir amb dues agències de l’ONU, entre elles l’UNRWA – d’ajuda als refugiats– que té la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació. ●

 ?? ?? La consellera Victòria Alsina
La consellera Victòria Alsina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain