La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suïssa aconsella la dutxa a duo

- Joaquín Luna

Entre la pertinaç sequera, l’anguniosa conjuntura energètica i que no en penso una de bona, fa nits que analitzo el suggerimen­t de la ministra de Medi Ambient helvètica, Simonetta Sommaruga –cognom trempat– de dutxar-se a duo. O dit en termes més sostenible­s: compartir la dutxa (que no el jacuzzi, espavilats).

Amb l’aval de solvència que transmet tot el que és suís –bestieses incloses: a qui se li acut foradar els formatges?– i amb l’objecte de salvar el planeta, la ciutadania pot convertir la dutxa en una oportunita­t i la ciutadania llibertina en un trio. Tot és qüestió d’organitzac­ió, matèria en la qual Suïssa sobresurt i Catalunya, no.

“Divorciat pulcre s’ofereix per compartir dutxa nocturna amb dona fatal. I el que sorgeixi”.

Que potser divorciats i solters no estimen el planeta Terra? Quedarem exclosos de les dutxes cívi

“Divorciat pulcre s’ofereix per compartir dutxa amb dona fatal; i el que sorgeixi”

ques (i del que sorgeixi, com es diu en aquests casos)?

La proposta ha rebut crítiques i la ministra, que és helvètica però no inflexible, ha matisat que “després de certa edat” potser sigui molest. Jo ja entenc que per a molts matrimonis electors, això de dutxar-se junts sigui una mala passada –no haver-s’hi casat!–, però això no hauria d’estigmatit­zar la població d’“una certa edat”, com si els lleons a una certa edat es tornessin hervíbors i mengessin quinoa.

M’assalta un altre dubte. Si, per exemple, un es dutxa amb una estilista de Gratallops, sorgeix l’amor i l’amor es consuma... Ministra Sommaruga, amb el respecte pertinent: qui paga després la factura de l’aigua? L’inquilí, l’estilista de Gratallops o la Confederac­ió Helvètica? És sostenible i ètic prorrateja­r la despesa amb ella? Perquè alguna cosa em diu que el consum del líquid element podria dispararse i, en lloc d’estalviar, tinguem malbaratam­ent.

Si aquesta proposta la fes la Generalita­t, jo em ficaria amb l’independen­tisme, però venint de tota una ministra de la Confederac­ió Helvètica només puc suggerir que faci propostes més assenyades i menys intrusives.

Mentrestan­t, i per si de cas, indicaré a Tinder que si cal dutxar-se amb una ginebrina, aquí estem jo, la dutxa de plat i les meves circumstàn­cies. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain