La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pastilles de fentanil com a caramels maten 200 joves cada dia als EUA

Morts recents de nois de 13 i 15 anys a Texas disparen les alarmes

- Fernando García

parental, cultural, religioses o estètiques, són cada vegada més líquides, efímeres i canvien ràpidament”, i que en un context “d’incertesa” tothom necessita “un refugi”, i “és el cos”. “Fixa’t que els humans mirem abans que caminem. És a dir, coordinem abans el visual que el motriu. La mirada és un element per a l’ésser humà central”, afegeix. Esgrimeix que les xarxes digitals el que han fet és “exacerbar aquesta satisfacci­ó de mirar i ser mirat, i sobretot en els joves, que hi passen molt temps”. “Allà la imatge és més important que la paraula i que qualsevol altre instrument”, assevera. Per Ubieto, coautor del llibre ¿Bienvenido Metaverso? Presencia, cuerpo y avatares en la era digital, el món digital té, a més a més, un altre afegit: la distorsió. “Genera aquests efectes fakes, dels filtres. És el que s’ha definit com la disneyfica­ció de la imatge, un element que contribuei­x a la pressió social que pateixen les noies, que protagonit­zen tres de cada quatre intervenci­ons estètiques”, conclou. ●

Un nen de 13 anys, així com una dona de 19 anys i un home de 21 van morir per sobredosi de fentanil el cap de setmana passat a la ciutat texana de Wichita Falls. Uns quants dies abans, Noah Rodríguez, un noi de 15 anys i esportista, va perdre la vida de la mateixa manera al comtat de Hays, també a Texas; era el quart adolescent del districte escolar de la zona que moria durant l’estiu per una dosi excessiva d’aquesta droga de potència 100 vegades més gran que la morfina i 50 vegades superior a l’heroïna.

El desgraciat final d’aquests joves ha cridat especialme­nt l’atenció dels mitjans i de la societat dels Estats Units, i ha acabat de disparar les alarmes de les autoritats per un fet que ja és un greu problema nacional. Si els tirotejos amb arma de foc són aquí la primera causa de mort entre els nens i adolescent­s de fins a 19 anys, el consum de fentanil ho és entre els adults de 18 a 45, segons un informe de l’associació Famílies contra el Fentanil.

D’acord amb les xifres que el senador republicà Bill Cassidy va fer públiques en una compareixe­nça a finals de juliol, “el fentanil està matant més de 200 nord-americans cada dia”.

L’any passat, l’Administra­ció de Control de Drogues dels EUA, la DEA, va confiscar 20 milions de pastilles falses amb un total de 6.900 quilos de la droga, prou quantitat com per preparar 440 milions de dosis letals. També el 2021, el fentanil va motivar un 64% de les 100.000 morts per sobredosi registrade­s al país; dues de cada tres persones que van morir per consumir opioides van ser víctima d’aquesta i altres drogues semblants.

El boom d’aquesta substància es reflecteix bé en un estudi recent de la Universita­t de Califòrnia, a San Francisco, segons el qual només el darrer trimestre del 2021 la policia es va apoderar de més de dos milions de píndoles falses plenes de fentanil.

Una modalitat de venda que inquieta la DEA especialme­nt és la que fa que les pastilles semblin caramels. És l’anomenat fentanil arc de Sant Martí, presentat en píndoles de diferents colors, formes i mides, de vegades amb una brillantor que les fa més atractives als ulls dels menors. “Veiem un esforç deliberat dels traficants de drogues per fomentar l’addicció entre els nens i els adults joves”, diu l’administra­dora de l’agència governamen­tal, Anne Milgram.

Si bé molts usuaris adults poden saber que les píndoles que compren als mercats de carrer en realitat contenen fentanil, el més probable és que els joves es puguin pensar que obtenen productes farmacèuti­cs genuïns, asseguren els investigad­ors.

Un dels científics que van fer l’estudi de la Universita­t de Califòrnia, Morgan Godvin, va posar èmfasi en l’enorme letalitat del fentanil en comparació amb altres estupefaen­ts. Així ho prova el fet que el consum cada vegada provoqui més morts per sobredosi malgrat que amb prou feines hagi crescut o, segons quin grup d’edat i quin període es prengui com a referència, fins i tot hagi disminuït.

Per exemple, si bé entre els joves de 14 a 18 anys de Califòrnia el consum de drogues ha disminuït en l’últim decenni, les morts d’aquests adolescent­s per sobredosi van passar de 492 el 2019 a 1.146 el 2021.

Les compres per internet són la principal font d’aprovision­ament de fentanil entre els joves dels EUA. N’hi ha molts que recorren a Snapchat, TikTok i altres xarxes socials per comprar Percocet, Xanax i altres píndoles que, segons la policia, amb freqüència estan barrejades amb dosis mortals de fentanil.

La droga pot matar el futur dels Estats Units. ●

“El que ha fet el món digital és exacerbar la satisfacci­ó de mirar i ser mirat”, argüeix un psicoanali­sta

N’hi ha molts que recorren a Snapchat, TikTok i altres xarxes socials per comprar les píndoles

 ?? TxdóS BUd / TFP ?? Retrats de joves morts per sobredosi, a l’Administra­ció de Control de Drogues a Arlington
TxdóS BUd / TFP Retrats de joves morts per sobredosi, a l’Administra­ció de Control de Drogues a Arlington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain