La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vaga del bus complica encara més la mobilitat a Barcelona

L’aturada, que coincideix amb el dia Sense Cotxes, deixa el servei a un 40% durant les hores punta, i a un 20% la resta del dia

-

Els usuaris del transport públic a Barcelona hauran d’esquivar a partir d’avui una vaga d’autobusos que es prolongarà durant nou dies, coincidint amb les festes de la Mercè. Avui dijous serà el dia més compromès amb una aturada convocada de 24 hores. El Departamen­t de Treball ha decretat uns serveis mínims d’un 40% durant les hores punta –entre les 6.30 h i les 9.30 h, i des de les 16 h fins a les 20 h– i d’un 20% durant la resta del dia.

La vaga està convocada fins al 30 de setembre, tot i que a partir de demà l’aturada serà de dues hores per tanda (de 2 h a 4 h; de 10 h a 12 h; i de 21 h a 23 h). Per als dies 23, 27, 28, 29 i 30, el Departamen­t de Treball ha decretat uns serveis mínims d’un 20%, i per als dies 24, 25 i 26, quan es concentren el gruix dels actes de la Mercè, els serveis mínims s’han fixat en un 33%. Una proporció que TMB considera insuficien­t.

La vaga es va confirmar dimarts a la tarda després del fracàs de les reunions de mediació que van mantenir els sindicats i l’empresa. En un comunicat, el comitè afirma que, “malgrat els esforços dels mediadors de Treball, cap de les tres reunions no han tingut un resultat positiu i no s’ha atès la principal reivindica­ció de la plantilla: no perdre el poder adquisitiu dels nostres salaris”. El comitè defensa una pujada dels salaris “com a mínim” igual que la de l’IPC i afegeix que TMB tampoc no reconeix “la totalitat del deute que té amb tota la plantilla i que la mateixa empresa va quantifica­r en 25 milions d’euros”. Segons aquesta versió, el comitè va proposar de saldar aquest deute amb dies de descans, “però TMB només va reconèixer la meitat del que deu i només si compactem la jubilació parcial”.

Aquest migdia la plantilla està convocada a una assemblea general a les Cotxeres de Sants per decidir quins passos han de fer els treballado­rs.

Per la seva banda, TMB a més de considerar insuficien­ts els serveis mínims establerts, va anunciar que farà seguiment en temps real de la situació i n’informarà per les xarxes socials i canals habituals. L’empresa pública manté que els representa­nts sindicals han tancat la porta al diàleg “sense valorar les propostes de la companyia i reiterant les seves demandes maximalist­es, malgrat que aquestes exigències suposen una vulneració de la llei de Pressupost­os Generals de l’Estat, que estableix un increment salarial màxim per a les empreses públiques d’un 2% aquest any”.

L’empresa assegura que “s’ha arribat a tots els límits legals que es podien oferir i un esforç extraordin­ari per evitar la vaga, que causarà problemes de mobilitat i que no és bona per als treballado­rs ni per a l’empresa”.

L’aturada, que augura una altra jornada negra per a la mobilitat a la ciutat, i problemes fins al 30 de setembre coincideix avui amb el dia Sense Cotxes, que s’emmarca dins de la setmana Europea de Mobilitat. La iniciativa vol promoure els desplaçame­nts sostenible­s per millorar la qualitat de l’aire i està previst tallar parcialmen­t alguns carrers –tot i que secundaris– i desenvolup­ar altres activitats divulgativ­es. Els usuaris del transport públic podran fer servir el metro, que funcionarà 91 hores seguides durant les festes de la Mercè, des de demà divendres i fins que acabi el servei del dilluns 26. ●

La plantilla reclama una pujada dels sous com la de l’IPC i decidirà avui com prosseguei­xen les protestes

 ?? Barc Espinosa ?? A primera hora del matí circularan quatre de cada deu autobusos
Barc Espinosa A primera hora del matí circularan quatre de cada deu autobusos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain