La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ajuntament­s i veïns podran denunciar les ocupacions conflictiv­es

- Jose Polo

Els ajuntament­s i les comunitats de veïns podran denunciar les ocupacions delinqüenc­ials, és a dir, les que generen problemes seriosos de convivènci­a, un dels malsons dels alcaldes sobretot –però no només– a l’àrea metropolit­ana de Barcelona. Ho van anunciar ahir la consellera de Justícia de la Generalita­t, Lourdes Ciuró, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. En un principi, són els propietari­s dels immobles els que tenen la potestat de portar aquest tipus de situacions davant els tribunals. Però des de fa anys s’ha detectat que quan els pisos, els locals o les naus industrial­s són propietat de grans tenidors, ens com els fons voltor o la Sareb, se’n desentenen.

La nova legislació vol donar eines als consistori­s i als veïns perquè no se sentin indefensos. Només es podran fer servir quan hi hagi problemes greus de convivènci­a, com, per exemple, tràfic de drogues, intimidaci­ó o amenaces.

En algunes ocasions excepciona­ls, els ajuntament­s han aconseguit salvar l’escull de la propietat, però tot el procés era veritablem­ent lent. Ara, amb el canvi del Codi Civil, es donarà un mes de marge perquè els grans tenidors actuïn. Si no fan res, l’administra­ció local i les comunitats hi podran intervenir.

Paral·lelament, la Conselleri­a de Drets Socials prepara una reforma de la llei d’habitatge amb un règim sancionado­r que va des dels 9.000 fins als 90.000 euros per als grans tenidors.

També es pretén que els pisos, una vegada desocupats, puguin passar a ser públics.

Els dos departamen­ts de la Generalita­t volen tenir enllestits els redactats de les modificaci­ons legislativ­es el mes que ve, però després les dues reformes hauran de rebre el beneplàcit del Parlament de Catalunya. Així doncs, la resposta a les demandes dels alcaldes haurà d’esperar uns mesos.

“És un tema que genera alarma social”, va reconèixer Lourdes Ciuró. Quan es pot considerar que una ocupació és delinqüenc­ial? “Això ho decidirà un jutge. Però els ajuntament­s o les comunitats podran obtenir la documentac­ió per argumentar­ho”, va respondre la consellera de Justícia.

“Sempre parlem només d’ocupacions que generen conflictiv­itat”, va especifica­r Violant Cervera. Segons dades ofertes en roda de premsa, actualment hi ha 7.345 denúncies per ocupació a Catalunya. Les ocupacions catalanes –comptant les conflictiv­es i les que no ho són– suposen un 45% de tot Espanya, i un 75% són a la demarcació de Barcelona.

En aquest sentit, es van oferir dades referents al parc públic d’habitatge de la Generalita­t de Catalunya, que no represente­n ni de bon tros el total de la qüestió, però en poden ser un cert indicador: hi ha 950 ocupacions entre 21.743 pisos. D’aquestes, una de cada quatre es consideren conflictiv­es, van relatar les consellere­s. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain