La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els inicis de l’esport del golf a Barcelona

-

El 1907 ja començava a sovintejar informació a la premsa sobre una novetat esportiva: el golf. La Vanguardia publicava el 15 de setembre del 1907 una llarga i detallada informació sota aquest títol significat­iu: “El joc del golf”. N’explicava amb molta brevetat l’origen anglès i criticava que els francesos tractessin d’apropiar-se’l. La resta del text detallava tot el conjunt de regles i descrivia amb precisió sempre vistosa els objectes fets servir. Al final predeia que “el joc està cridat a aclimatar-se a Espanya i encara pot recomanar-se a les noies”.

Passat un mes, Mundo Deportivo comentava el rumor que circulava a la premsa sobre la creació d’un club, tot i que demostrava que n’estava més ben informat, ja que s’atrevia a desmentir-lo i n’aportava algunes dades esdevingud­es el 19 de novembre: “Abans d’ahir a la

La directiva del Reial Club de Polo va aprovar que es jugués a l’Hipòdrom a aquest nou esport

nit es va reunir la junta directiva del Polo Club, sota la presidènci­a del senyor Luis López y Díaz de Quijano, i va acordar establir a l’Hipòdrom un camp destinat al joc del golf”. Aventurava a continuaci­ó que els aficionats ingressari­en a l’esmentat club, cosa que afavoriria la implantaci­ó i el desenvolup­ament d’aquest esport d’origen escocès.

L’únic que va arrelar va ser començar a practicar en aquella gran instal·lació esportiva, ja que disposava d’un terreny cuidat que ho facilitava. Va ser previsible que per allà hi haguessin desfilat altres intents semblants, com els vinculats al polo, criquet, futbol, rugbi o hoquei. Fins i tot va ser la pista improvisad­a que va acollir la realitzaci­ó del primer vol a motor d’Espanya.

En resum, es coincidia a reconèixer que era adequat assajar allà una pràctica esportiva innovadora, vistes les seves possibilit­ats i interès, i van escollir, per tant, un lloc més apropiat i sobretot urbà per captar assistènci­a. És gairebé segur que, quan es van traslladar al Club de Polo a Can Ràbia el 1909, els golfistes no van desestimar una proximitat tan temptadora.

Un altre aspecte gens banal que va influir en el fet que el golf estigués ben vist i acceptat pel Club de Polo va ser, sens dubte, que els aficionats dels dos esports pertanyien a la mateixa franja social.

Mentrestan­t ja s’havia produït la fundació de diversos clubs a Las Palmas (el primer d’Espanya, el 1891), Madrid (1904), Sant Sebastià (1910) i Neguri (1911). ●

 ?? ?? Va ser qualificat de joc recomanat per a les noies
Va ser qualificat de joc recomanat per a les noies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain