La Vanguardia (Català-1ª edició)

Debat de coincidènc­ies

- EL MIRADOR Bar elcea

El pas del temps dona noves perspectiv­es. Els exconselle­rs Joaquim Nadal i Josep Rull, fa ja uns quants anys protagonis­tes d’intenses discussion­s, ahir van compartir un plàcid debat, més aviat un diàleg, en l’acte del desè aniversari d’Infraestru­ctures.cat, l’empresa de la Generalita­t responsabl­e de l’obra pública, celebrat al palau de Pedralbes i que va reunir polítics, empresaris i tècnics. A diferència del que passava al Parlament quan el primer era titular de Política Territoria­l i Obres Públiques i el segon portaveu de l’oposició, van expressar moltes més coincidènc­ies, tot i que amb matisos, que discrepànc­ies.

“Les infraestru­ctures produeixen ferides, són un cop de ganivet –va exposar Nadal–; es tracta que el tall estigui ben fet i que quan passi el temps no es noti”. En la seva etapa de conseller (20032010), de gran abundància de recursos –va recordar que es licitaven obres per valor de 5.000 milions d’euros a l’any–, calia, va explicar, “salvar les dificultat­s que la burocràcia generava; volíem anar de pressa i potser alguna vegada ens vam passar de frenada”. Quan Rull va ser al Govern (2016-2017) era diferent. S’arrossegav­en problemes de la crisi financera. “Vam patir molt, ens vam haver d’endeutar molt per fer les infraestru­ctures que necessitàv­em”, va recordar. Però els processos continuave­n sent lents i encara ho són avui. “Tenim bons instrument­s, però la legislació és excessivam­ent garantista i els allarga –va lamentar–, s’eternitzen; m’acuso d’haver participat en aquest marc normatiu espès”.

El medi ambient és clau per a tots dos. Rull, que va ser conseller de Territori i també de Sostenibil­itat, va advocar per les polítiques

Nadal i Rull veuen urgent generar energia renovable i adoptar el pagament per ús a la xarxa viària

“en clau d’acció climàtica”. Segons el seu parer, “apostar per les infraestru­ctures que siguin sostenible­s és rendible”. I va recordar “els moments que ens mirem al mirall i ens agradem, com quan vam fer la primera llei sobre el canvi climàtic del sud d’Europa”.

“Soc més escèptic; si em miro al mirall no m’agrado –va replicar Nadal–. No em sembla que ara com ara estiguem en disposició de ser capdavante­rs en temes crucials com l’oferta de transport públic, la reducció del vehicle privat, el transport de mercaderie­s, la intermodal­itat, la generació d’energies renovables...”

“Els molins de vent són reversible­s, però el canvi climàtic no”, va subratllar Rull, per a qui “seria inaudit tenir les lleis més avançades i dependre d’altres territoris”.

Rull i Nadal, a ir, a l’acte del desè aniversari d’Infraestru­ctures cat

L’oposició en defensa del paisatge no ho pot frenar tot, al seu entendre. “Agradi o no, haurem de prendre decisions”, va insistir. Nadal va coincidir i va apuntar que “no es pot fiar tot al gas o als combustibl­es fòssils; s’ha d’accelerar en temes que no van tan ràpid com haurien d’anar”. I va posar l’exemple del cotxe elèctric.

La supressió dels peatges a l’AP-7 ha deixat clar i net que calen més recursos per al mantenimen­t. Rull va defensar la vinyeta, que en la seva etapa a Territori va preparar però que el Govern central no es va atrevir a implantar perquè, segons li van dir, restava vots a Andalusia, Extremadur­a o Castella-la Manxa. “Si s’ha de tornar a pagar –va puntualitz­ar Nadal–, no es pot per al BarcelonaM­ataró i no per al Jérez-Cadis”. ●

 ?? Llibert Teixidó ?? Diàleg d’e !"#$ %elle&%'
Llibert Teixidó Diàleg d’e !"#$ %elle&%'
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain