La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una reina activista a Nova York

- Francesc Peirón

La reina Letícia ha exercit aquesta setmana a Nova York com a ambaixador­a i activista per a la lluita per la salut física i mental. En diversos actes organitzat­s en el marc de l’Assemblea General de les Naions Unides, la reina d’Espanya va expressar el seu suport a la investigac­ió contra el càncer i va alertar sobre el “profund problema” del malestar psicològic de nens i adolescent­s.

“Gràcies, primer a la doctora Biden, estimada Jill, pel teu suport constant, des de fa tants anys, a la investigac­ió oncològica, a la prevenció del càncer i a la millora general dels mecanismes que permeten l’accés equitatiu de tothom a les millors eines terapèutiq­ues. Durant la teva visita a Madrid, fa molt poc, tots els que formem part de l’Associació Espanyola Contra el Càncer vam poder comprovar la fortalesa i determinac­ió del teu compromís i l’impuls inspirador de les teves paraules”.

Letícia va començar d’aquesta manera el seu discurs durant l’acte que va presidir ahir, juntament amb Jill Biden, primera dama dels EUA, per commemorar el dia mundial de la Investigac­ió del Càncer que es va celebrar a la Universita­t de Colúmbia, a Manhattan.

Aquesta és el setè cop que se celebra la reunió internacio­nal per subratllar la jornada (24 de setembre), liderada per l’AECC i la presidenta d’honor, la reina Letícia, i la primera que es desenvolup­a a l’estranger. L’objectiu des de la primera edició, que va tenir lloc a Barcelona, consisteix a disposar de totes les eines per assolir un 70% de supervivèn­cia d’aquesta malaltia.

Aquesta ocasió, però, es va centrar en les desigualta­ts mundials en matèria de salut relacionad­es amb el càncer, en particular en els àmbits de prevenció i detecció precoç, i en la importànci­a de la investigac­ió col·laborativa. Tal com va explicar Marta Puyol, directora científica de l’AECC, “el gran repte és intentar entendre per què les cèl·lules normals de sobte canvien i es converteix­en en tumorals”.

Letícia va recalcar “la magnitud i transcendè­ncia de la prevenció i la seva repercussi­ó en l’equitat amb el missatge clar de la Comissió Europea en el seu

ill Biden i la Reina parlen en el marc del dia mundial de la Investigac­ió del Càncer a la ni versitat de C l m ia

Pla Europeu contra el Càncer: la prevenció és més eficaç que qualsevol cura i és l’estratègia de control més rendible a llarg termini”.

La senyora Biden va vestir de blanc, mentre que la reina Letícia lluïa un vestit de color crema. Totes dues van mostrar una

a reina va alertar en una errada s re el pr !und pr le ma" del malestar psic l#gic de nens i ad les cents avui dia

“Espanya aposta per la ciència com a motor de transforma­ció econòmica, social i sanitària”, diu la Reina

molt bona química. Després de la visita a Madrid, va convidar “la meva estimada amiga” als Estats Units perquè hi veiés els esforços d’investigac­ió en la matèria. Totes dues van visitar juntes el Herbert Irving Medical Center, que forma part de la Colúmbia, un dels centre relle

 ?? Barceloen  n 
    
B ?? Salutació afectuosa.
Barceloen n B Salutació afectuosa.
 ?? E    a ?? Feina  $agenda de la reina  et%cia a & va ' r( va incl ure una reunió d$alt nivell am  directius d$ nice! dimarts a la tarda
Salut mental.
E a Feina $agenda de la reina et%cia a & va ' r( va incl ure una reunió d$alt nivell am directius d$ nice! dimarts a la tarda Salut mental.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain