La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat tanca un pacte in extremis amb els grups catalans per salvar la llei Darias

Patronals de la sanitat concertada i privada critiquen la iniciativa de l’Executiu

- Pedro Vallín

Les forces catalanes al Congrés dels Diputats, Junts i PDECat, van arribar ahir a un acord amb el Govern de coalició per retirar les esmenes a la totalitat de l’anomenada llei Darias i per no votar les que queden vives, de Cs i Vox. La llei d’Equitat per blindar la sanitat pública impedeix nous copagament­s i considera la gestió directa com a model prioritari que estableix l’excepciona­litat de les col·laboracion­s publico-privades. El projecte de llei pretén elevar al Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut la definició dels criteris que justifiqui­n la gestió de serveis sanitaris per entitats proveïdore­s.

La norma havia salvat al matí un dels seus primers esculls, en arribar PSOE i Unides Podem a un acord. Malgrat que la norma va passar pel consell de ministres del Govern de coalició, els liles reclamaven més duresa de la norma perquè atalli i reverteixi processos de privatitza­ció com el viscut per la sanitat madrilenya els últims anys, i entenen que la norma és ambigua. El pacte del PSOE amb UP no dirimeix la qüestió, però la posposa per abordar-la en el tràmit d’esmenes.

D’entre els socis del Govern espanyol, els grups bascos, PNB i EH-Bildu, ja havien mostrat el seu rebuig de la invasió competenci­al que suposen alguns dels articles, però van anunciar que no votarien la devolució del pro

Junts i PDECat retiren les esmenes a la totalitat després de salvar els concerts de salut catalans

jecte. La llei, en tot cas, no afecta de ple el sistema de salut basc, ja que amb prou feines té concerts i és de titularita­t pública gairebé al cent per cent. Tot i això, el sistema català és un model diametralm­ent oposat, basat en els concerts. D’aquí les esmenes a la totalitat de Junts i PDECat, que no només continuave­n vives ahir, sinó que ERC sospesava donarlos suport –les esmenes de devolució es voten totes alhora, en una sola votació–, en el seu cas, adduint invasió de competènci­es.

Després de la visita a Madrid, ahir, del conseller de Salut, Josep Maria Argimon (de Junts), el portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, que insistia que aquests concerts de la sanitat catalana no són una privatitza­ció en el sentit convencion­al –les entitats que els operen són majoritàri­ament societats sense ànim de lucre i participad­es per administra­cions públiques–, va anunciar l’acord passades les 19 h. Bel, que va dir que no només retiraven la seva esmena, sinó que votarien contra les que continuess­in vives, va subratllar que la negociació havia estat amb Sanitat, però també amb els dos grups del Govern espanyol, i va destacar que els dos van ser receptius a la “pedagogia” de les forces catalanes respecte a l’especifici­tat del model català de salut. ●

 ?? Martí Albesa ?? La nova llei sanitària busca l’equitat, universali­tat i cohesió del Sistema Nacional de Salut
Martí Albesa La nova llei sanitària busca l’equitat, universali­tat i cohesió del Sistema Nacional de Salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain