La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barneda segueix ‘l’esperit Whitman’

L’autora ret homenatge a l’amistat en la seva última novel·la, ‘Las olas del tiempo perdido’

- Goyoaga

ander

Valora la bellesa de les coses simples. Es pot fer poesia bonica sobre petites coses, però no podem remar en contra de nosaltres mateixos”. La citació pertany a un poema de Walt Whitman que l’escriptora i presentado­ra Sandra Barneda ha triat per obrir la seva última obra, Las olas del tiempo perdido (Planeta). La novel·la segueix fidelment aquest evocador consell del poeta novaiorquè­s i enalteix, en un to vitalista, terrenys com ara l’amistat o també la infantesa, per sobre fins i tot de la tragèdia personal que travessa tota l’obra.

Coneguda pel gran públic especialme­nt per la seva tasca televisiva, Las olas del tiempo perdido és la cinquena novel·la de Barneda, que també va publicar un assaig el 2016. La seva anterior obra de ficció, Un océano para llegar a ti, va ser finalista del premi Planeta. Ara, Barneda presenta una història “d’emocions”, que va de la intensa felicitat dels estius de joventut a la tragèdia més extrema. “La vida és desert i oasi. Ens fa caure, ens fa mal, ens ensenya, ens converteix en protagonis­tes de la nostra pròpia història”, va deixar escrit Whitman.

Barneda ha trobat l’escenari per situar els passatges més vitalistes de l’obra a la costa de Cantàbria, en l’entorn de la localitat d’Ajo. Allà hi va presentar ahir la novel·la davant de periodiste­s que havien vingut de tot Espanya, que van recórrer alguns dels paisatges on transcorre una història que busca la bellesa dels estius interminab­les, les entusiaste­s amistats d’infantesa o els primers amors. “En aquest lloc màgic és on juguen al joc de l’ampolla, tot i que alguns l’odiaven. On dos dels seus protagonis­tes es fan els seus primers petons. Aquí és on viuen el despertar de la vida i tornen dècades després per retrobar-se amb el seu passat”, explicava vora la cova d’Ojerada.

Aquests passatges tenen el contrapunt en una tragèdia que passa lluny de la costa càntabra i que marca la vida dels protagonis­tes d’aquesta novel·la coral, de manera que Barneda es mou entre dos mars. L’amistat és el pont que permet acostar unes emocions i altres. “És una novel·la que és molt evocadora cap als estius, els primers estius d’infantesa i joventut. És un homenatge a l’amistat, el poder de pertinença i els vincles. Una obra que ens recorda que els amics són l’hòstia. La novel·la parla de la vida mateixa, de quan et passa per sobre i els amics són allà. Encara que algunes vegades te’n separis equivocada­ment”, assenyalav­a durant el seu recorregut al llarg de la costa càntabra.

És la cinquena novel·la de la presentado­ra i escriptora, que també va publicar un assaig

El dol i l’impacte d’una tragèdia, els comptes pendents amb el passat, la possibilit­at de tornar a començar... Sandra Barneda es reconeix en el qualificat­iu d’autora “intensa”: “Encara que pugui sonar pretensiós, crec que m’estic convertint en una autora de cor. M’interessen les emocions, cada vegada més. Quan era més jove fugia del fet de ser intensa; ara m’agrada ser intensa per arribar al cor de les persones”.

Barneda també es veu reflectida en els paisatges que evoca la novel·la i fins i tot la dedica a la tribu amb què cada estiu coincidia en un càmping. Tot i això, els 11 protagonis­tes i les seves vides marcades per la pèrdua d’un d’ells són totalment ficticis. També ho és el seu retrobamen­t en fer els 40 anys: “No és en absolut autobiogrà­fica, tot i que escrivint-la m’han vingut records i moltíssim agraïment cap a tots aquells amics del càmping, la meva tribu”.

Lògicament, la periodista catalana també es reconeix en el vitalisme que desprenen alguns dels seus personatge­s i en la intensitat que transmeten els passatges de la novel·la: “L’esperit de Whitman, del carpe diem, està posat en aquesta novel·la”. ●

 ?? Aarlos Ruiz B.k. ?? L’escriptora Sandra Barneda va presentar la nova novel·la a la costa càntabra
Aarlos Ruiz B.k. L’escriptora Sandra Barneda va presentar la nova novel·la a la costa càntabra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain