La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès exigeix a Feijóo i al PP que “treguin les seves mans de Catalunya”

La Generalita­t supedita la supressió de patrimoni a canvis en el finançamen­t

- Fernando García Eduardo Magallón

Ho va dir primer en català i després en castellà, però igual de clar en tots dos casos. “Treguin d’una vegada les seves mans de Catalunya”, va clamar a Washington Pere Aragonès en al·lusió directa al PP i al seu líder, Alberto Núñez Feijóo. El president de la Generalita­t es referia a la “catalanofò­bia fiscal i econòmica” que, a parer seu, condueix la guerra que ha obert el cap de l’executiu andalús, Juanma Moreno Bonilla, amb l’anunci de la supressió a la seva comunitat de l’impost de patrimoni amb el propòsit declarat d’atreure cap allà els contribuen­ts de Catalunya.

En declaracio­ns a la premsa que va fer al peu del Monument a la Pau, al costat del Capitoli dels Estats Units, el mandatari català va acusar el PP d’“atacar les empreses i amenaçar l’ocupació a Catalunya” mitjançant una reforma tributària que tindria com a conseqüènc­ia “emportar-se llocs de treball de Catalunya a altres llocs de l’Estat”. Això és “catalanofò­bia econòmica”, va afirmar després d’haver parlat també de “catalanofò­bia fiscal”.

Aragonès va treure pit de la fiscalitat progressiv­a de la Generalita­t, i en particular dels impostos i regulacion­s tributàrie­s autonòmiqu­es que, com el de patrimoni, graven l’1% més ric de la població per mantenir serveis públics i “atendre els més vulnerable­s”. Va afegir que, com a resultat d’aquesta diferent concepció de la fiscalitat, Catalunya ha mantingut els reforços de la seva sanitat contra la covid, mentre que Andalusia, va dir, els ha suprimit.

El president va considerar que al darrere de l’operació fiscal de Bonilla, que en això segueix els passos dels populars madrilenys, el que s’hi amaga és un intent del PP de Feijóo de “captar vots per arribar a la Moncloa” a les eleccions del 2023.

Patrimoni en euros d’un contribuen­t sense discapacit­at i quota a pagar segons cada comunitat

Andalusia

Madrid

Galícia

Balears

València

Extremadur­a

Aragó

FONT:

Puigneró afirma que Andalusia pot rebaixar impostos gràcies a l’“espoli fiscal” de Catalunya

 ?? REAF Assessors Fiscals-Consell General d’Economiste­s Natàlia Segura / ACN ?? El delegat del Govern als EUA, Isidre Sala, i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès
REAF Assessors Fiscals-Consell General d’Economiste­s Natàlia Segura / ACN El delegat del Govern als EUA, Isidre Sala, i el president de la Generalita­t, Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain