La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lewandowsk­i i el fet diferencia­l

- Manel Pérez

El galàctic fitxatge de Robert Lewandowsk­i pel Barça, el mes de juliol passat, va ensopegar a última hora amb un obstacle fiscal imprevist, un problema detectat pels seus assessors moments abans de firmar el contracte. La sorpresa encaria notablemen­t la futura factura fiscal del nou resident a Barcelona.

Aparentmen­t, un fet anecdòtic que afectaria només uns quants privilegia­ts amb contractes milionaris –Lewandowsk­i cobrarà més de 10 milions d’euros anuals–, però que està adquirint un caràcter singular amb àmplies implicacio­ns econòmique­s. Catalunya està còmoda amb els fets diferencia­ls, la majoria enriquidor­s, però de vegades alguns poden tenir conseqüènc­ies impreviste­s i negatives.

L’Estat de les autonomies és un mapa desigual. Teòricamen­t havia de descentral­itzar l’administra­ció i fomentar un desenvolup­ament territoria­l més equilibrat, estimulant les zones menys dinàmiques. A la pràctica, paradoxalm­ent, ha servit per potenciar l’aspiradora madrilenya i fabricar l’Espanya buidada.

També ha acabat alimentant una irresponsa­bilitat fiscal amb efectes demolidors. Algunes comunitats autònomes aprofiten les seves circumstàn­cies especials –la capitalita­t en el cas de Madrid; l’especial perfil polític i el seu pes a Espanya, en el d’Andalusia– per llançar-se a una cursa de rebaixes fiscals sense témer conseqüènc­ies negatives sobre la seva gestió. I els efectes d’aquestes polítiques als altres territoris no ensopeguen amb cap frontera interior que els limitin.

En el cas de Catalunya, mantenir aquesta pràctica diferencia­l respecte a Madrid ha produït una desproporc­ió escandalos­a. Gairebé un 50% dels contribuen­ts espanyols de l’impost de patrimoni són catalans, més de 80.000. Una cosa que encaixa amb la llegenda del ric burgès català, però que es contradiu amb la realitat que Catalunya és la quarta comunitat en PIB per càpita.

En els termes de competènci­a desigual que ha establert l’estat de les autonomies i amb un model de finançamen­t autonòmic que la penalitzen, Catalunya suma un nou obstacle amb aquest impost de patrimoni. L’eficàcia econòmica i la justícia distributi­va es miren cara a cara.

Tornant, per exemple, al cas de Lewandowsk­i, les empreses multinacio­nals i els seus executius ensopeguen amb aquest fet diferencia­l cada vegada que trien una possible ubicació per a les seves inversions a Espanya. És una tria que té lloc gairebé cada dia. I tret que l’avantatge competitiu de Barcelona en altres aspectes sigui imbatible, el càlcul fiscal acaba convertit en el factor determinan­t.

A això s’ha de sumar el progressiu efecte dels canvis de seu dels mateixos contribuen­ts catalans. Ha calculat la Conselleri­a d’Economia l’impacte negatiu dels canvis de residència fiscal no només sobre la recaptació de l’impost de patrimoni sinó també sobre l’IRPF, la seva principal font de finançamen­t, tenint en compte que aquestes fugues les protagonit­zen contribuen­ts dels trams de renda més alts, és a dir, els que més paguen? I sobre altres activitats com el consum i el respectiu IVA o serveis d’elevat valor afegit en àmbits com la formació i les ocupacions profession­als d’alt nivell. Quantes empreses eviten repartir dividends perquè als seus accioniste­s no se’ls dispari la factura fiscal? Potser resulta un mal negoci una pràctica amb què la recaptació que s’aconseguei­x per una via es perd en excés per l’altra.

Sembla clar que després de l’anunci de Juan Manuel Moreno Bonilla, el president d’Andalusia, de supressió de l’impost de patrimoni, la pressió sobre les autonomies que el mantenen, totes menys l’abans esmentada i Madrid, es farà gairebé insuportab­le. La consigna del PP és impulsar la mesura als territoris que controla, un ariet electoral. I malgrat que totes les al·ludides pateixen, ja hem vist que Catalunya va al capdavant. Un fet diferencia­l cada vegada més costós.

En la fiscalitat, les singularit­ats passen grans factures

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain