La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fed compleix les expectativ­es i apuja els tipus 0,75 punts per tercer cop

Els falcons s’imposen a la Reserva Federal, que preveu arribar a un 4,3% el 2023

- France c Peirón

L’escalada de la batalla de la Reserva Federal (Fed) per combatre la inflació prosseguei­x amb un altre increment dels tipus d’un 0,75%. Aquest és un pronunciam­ent clar que la pujada de preus s’ha convertit en un tema complex. Els falcons s’imposen.

Previ a aquesta reunió de dos dies del banc central dels Estats Units, que va acabar aquest dimecres, hi havia el convencime­nt entre els experts que s’aprofundir­ia en l’increment del cost de diners.

Des del març, quan el president de la Fed, Jerome Powell, va reconèixer que la inflació era més sistèmica del que pensaven, la Reserva ha apujat un total de tres punts. La d’aquesta setmana és la tercera mesura consecutiv­a d’un 0,75% i la previsió és que la pujada arribi a un 4,5% el 2023 abans que aconseguei­xi domar la inflació. Segons aquestes apostes, en les dues reunions que encara queden aquest 2022, s’incrementa­ria almenys un 1,25% més en total.

El Dow Jones, que ja patia una setmana negativa, va perdre més de cent punts així que es va conèixer aquest moviment.

El nou preu, que se situa al ventall d’un 3%-3,25%, és el més alt des de principis del 2008, en plena incubació de la crisi financera que va posar el món al caire de la fallida.

“En algun moment abaixarem l’increment dels tipus”, va afirmar Powell en la roda de premsa de després. Però va recordar que aquesta política s’ha de mantenir un període de temps per restaurar l’estabilita­t

FONTS: de preus. “Continuare­m fins que s’aconseguei­xi aquesta meta”, va afegir.

Aquests increments dels tipus han d’implicar un refredamen­t del creixement de l’economia, afirmen els analistes. De fet, l’actualitza­ció de les previsions de la Reserva ja estableixe­n aquesta tendència, un clar reconeixem­ent dels costos associats amb aquesta política.

Així, el producte interior brut dels EUA creixerà només un 0,2% aquest any, quan la projecció del juny es col·locava en un 0,7%. També cau el panorama del 2023, d’un 1,7% a un 1,2%.

Pel que fa a la inflació, que era en la dada real de l’agost a un 8,3%, en els paràmetres més alts registrats en quatre dècades, es quedaria en un 5,4%, fins i tot més alta que la previsió anterior (5,2%), cosa que per a alguns va fer que es plantegess­in el calat de l’increment dels tipus d’interès. Aquest percentatg­e encara és lluny del 2% que es marca la Fed, com va recordar Powell. “Volem veure evidències clares que anem al 2%”, va subratllar sobre l’extensió d’aquesta política.

En aquest auguri s’indica que l’atur tancarà el 2022 a un 2,8% (per 3,7% al juny), mentre que es projecta un 4,4% (per 3,9%), confirmaci­ó també que combatre l’encariment precisa desacceler­ar la velocitat de creuer del mercat laboral.

“La inflació es manté elevada

El preu oficial del diner

Els tipus als EUA ja estan entre un 3% i un 3,25%, els nivells més alts des de la crisi financera

i reflecteix els desequilib­ris d’oferta i demanda relacionat­s amb la pandèmia, els alts preus dels aliments i l’energia, i una pressió de preus més àmplia”, va dictaminar l’equip de govern de la Fed en el seu comunicat. La guerra provocada per Rússia amb la invasió d’Ucraïna, amb el consegüent cost de vides humanes, també ha afegit greus complicaci­ons a l’economia.

Que tots els governador­s donessin suport unànime a aquests increments tan pronunciat­s es va interpreta­r com una evidència que la pujada de tipus d’interès es prolongarà.

“El gran desafiamen­t –va remarcar Powell– és que es restaurin els preus amb un aterratge suau”, cosa que vol dir evitar una recessió. Ara per ara, Powell va insistir que l’economia s’ha alentit en comparació amb el 2021, en especial al sector immobiliar­i, si bé el mercat laboral continua fort. Fet que, per als experts, és negatiu des de la visió inflacionà­ria. ●

 ?? KEVIN LaMa QUE /  euters ?? El president de la Reserva Federal, Jerome Powell
KEVIN LaMa QUE / euters El president de la Reserva Federal, Jerome Powell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain