La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BBVA torna a obrir la porta a fer compres després del fracàs del Sabadell

- Conchi Lafraya

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, va tornar a obrir ahir la porta a fer noves compres per consolidar mercats. En el seu discurs del dia de l’inversor, que es va celebrar a Londres, va manifestar que pel que fa a inversions “hi podria haver addicions” per formar un mix adequat, després de la venda de la filial dels Estats Units i el seu increment de participac­ió al seu banc turc Garanti.

Des de la venda de la filial nord-americana fa un parell d’anys per 9.700 milions d’euros i la ruptura per a una fusió amb Banc Sabadell, l’entitat que presideix Carlos Torres, sempre ha tingut al seu perímetre aconseguir una gran entitat financera.

De fet, aquesta va ser una de les premisses que ahir Genç va posar damunt la taula si es llança a protagonit­zar una gran adquisició. És a dir, que es tracti d’un “banc gran, amb una quota de mercat elevada”, va matisar. El que no va deixar clar va ser si es tractaria d’una entitat física, o si també encaixa en els seus plans una entitat financera més enfocada al món digital.

El directiu va repassar la trajectòri­a del banc els últims anys i va fer èmfasi en el seu negoci a Espanya i Mèxic. En concret, a Espanya preveu que el crèdit creixi a un ritme d’un dígit aquest any i el marge d’interessos s’incrementi prop d’un 5%. Mentre que a Mèxic el creixement de la cartera creditícia el 2022 serà de doble dígit i el marge d’interessos creixerà al voltant d’un 20%.

Pel que fa a objectius marcats, el BBVA manté assolir una rendibilit­at d’un 14% el 2024 i situar el pay out (percentatg­e del benefici que es destina a dividends) entre un 40% i un 50% del benefici. En aquest sentit, va destacar que la rendibilit­at del banc és d’un 6,3% i que està per sobre de la mitjana dels competidor­s europeus (5,4%) i dels espanyols (4,1%).

A més, va posar en relleu que a mitjans d’any ja havia arribat a un nivell de capital de primera qualitat, d’un 12,45%, quan el seu propi objectiu era situarse en un ventall d’entre un 11,5% i un 12%.

Amb aquestes ràtios, el directiu ha manifestat que el BBVA està preparat per enfrontar-se als nous desafiamen­ts econòmics que s’acosten, així com plantar cara a les grans tecnològiq­ues o a les fintech, que van guanyant quota de mercat en el sector bancari.

Un dels temes que el BBVA té sense tancar és el cas Villarejo. I precisamen­t ahir també es va saber que les properes setmanes el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón citarà nous implicats. Aquest cas ha obert diverses peces als tribunals, però bàsicament s’investiga si el banc basc va contractar l’excomissar­i per a diferents projectes entre el 2004 i el 2017 pels quals hauria pagat més de 10 milions d’euros. ●

 ?? LV ?? Onur Genç, conseller delegat
LV Onur Genç, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain