La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les entra al debat fiscal i avisa que “necessitem ingressos”

Recorda que la reforma tributària ha d’estar en vigor a començamen­ts del 2023

- Jaume Masdeu

Brussel·les no s’immisceix en el debat domèstic espanyol sobre els impostos, però sí que envia un missatge de fons: que en el context actual els ingressos fiscals són molt necessaris. “Necessitem ingressos”, assenyalen fonts de la Comissió Europea, que assenyalen que estan en plena negociació amb el Govern espanyol per a una reforma fiscal que, segons el pla de recuperaci­ó, ha d’estar en vigor a començamen­ts de l’any vinent.

És una reforma per a la qual un grup d’assessors del Ministeri d’Hisenda va lliurar al març un treball complet fet durant mesos, però que, de manera gairebé immediata, la ministra María Jesús Montero va desar al calaix, perquè considerav­a que no era el moment adequat. Ara la polèmica iniciativa del president andalús, Juanma Moreno Bonilla, de suprimir l’impost sobre el patrimoni ha reobert el debat.

Des de la Comissió Europea assenyalen que la reforma fiscal “és una reforma molt important que les autoritats estan començant a modelar. És al forn. És molt important en el context actual perquè cal donar suport a les llars més necessitad­es i cal mitigar el cost de la guerra, i és necessari recaptar impostos, és necessari que el sistema de recaptació sigui el més eficient i eficaç possible, i cal adequar el sistema fiscal. És una feina en curs i hi estem treballant”. Són mesures que fonts de l’Executiu comunitari indiquen que s’estan negociant amb el Govern espanyol i afegeixen que, tal com està previst en el pla de recuperaci­ó, la reforma fiscal haurà d’entrar en vigor durant el primer trimestre de l’any que ve. D’aquesta manera, la Comissió Europea subratlla la necessitat de disposar d’ingressos fiscals suficients per afrontar la crisi.

Al component 28 del pla de recuperaci­ó s’hi assenyala que la reforma fiscal anirà acompanyad­a d’una anàlisi sobre l’impacte retributiu i, en particular, de la progressiv­itat del sistema, de l’impacte sobre els col·lectius vulnerable­s i sobre les famílies amb nens. També s’hi afegeix que s’estudiarà “la distribuci­ó en la tributació de la feina davant la tributació del capital, així com la tributació de les grans corporacio­ns”.

Aquesta reforma fiscal és una de les fites que s’examinaran posteriorm­ent, quan Espanya demani un nou tram d’ajuts del pla de recuperaci­ó. Abans de la concessió de cada nou tram, Brussel·les examina si s’han complert els objectius compromeso­s. Fins al moment ha estat el cas per als dos trams concedits, que, juntament amb l’avançament inicial, han fet arribar a Espanya més de 31.000 milions d’euros.

Un altre dels elements que està negociant la Comissió Europea amb el Govern espanyol són les pensions. En aquest terreny, tal com ja va informar La Vanguardia, el Govern central està obert a fer concession­s pel que fa al Mecanisme d’Equitat Intergener­acional. Es tractaria que aquest mecanisme, que ara té 10 anys de durada, fins al 2023, adquirís una renovació automàtica.

Precisamen­t aquesta setmana una missió de la Comissió Europea ha estat a Madrid i durant tres dies, de dilluns a divendres, s’ha entrevista­t amb funcionari­s dels diferents ministeris implicats en el pla de recuperaci­ó.

Es tractava d’examinar el ritme d’aplicació de les mesures compromese­s. ●

Una missió de la Comissió es desplaça a Madrid per examinar el pla de recuperaci­ó

 ?? BarcB Bll BlonaBM d ieuters ?? Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ahir a Nova York
BarcB Bll BlonaBM d ieuters Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ahir a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain