La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya nacionalit­za l’elèctrica Uniper, en què ha gastat 29.000 milions

-

El Govern d’Alemanya va decidir ahir nacionalit­zar l’elèctrica Uniper, i va aconseguir el control de més d’un 99% del capital social, segons va informar l’Executiu en un comunicat.

Després de les turbulènci­es que la companyia energètica va començar a viure aquest estiu, el govern de Berlín va optar pel rescat total: entre els diferents paquets d’ajuda dels últims mesos, la factura final suma uns 29.000 milions d’euros. Segons el que es va acordar ahir, l’Estat alemany participar­à en una ampliació de capital de l’empresa per valor de 8.000 milions.

Uniper proveeix prop d’un 40% de tots els clients de gas d’Alemanya i, abans de la guerra, comprava prop de la meitat del gas a Rússia. Durant els últims mesos, la caiguda del negoci ha estat vertiginos­a. Abans que comencés la guerra, la participac­ió de Fortum, el seu accionista finlandès majoritari, estava valorada en uns 11.000 milions d’euros. Ahir el Govern alemany va anunciar que l’adquirirà per tan sols 466 milions d’euros.

Uniper va registrar pèrdues de 12.418 milions durant els sis primers mesos del 2022, en contrast amb un resultat negatiu de 20 milions durant el mateix període de l’any anterior, és a dir, que els números vermells s’han multiplica­t per més de 600.

L’empresa era el principal importador alemany de gas rus. Un cop Moscou va tallar el subministr­ament de gas a Alemanya, la companyia va cremar l’efectiu comprant gas d’altres proveïdors. Com que els increments de cost no podien repercutir directamen­t en els consumidor­s, Uniper ha dut a terme accions legals contra Gazprom per danys i perjudicis. Però no ha pogut evitar ser rescatada per l’Estat. Pel que fa als finlande

L’empresa multiplica les pèrdues per 600 en un any després de la crisi energètica de la guerra

sos, s’ho van prendre amb filosofia.

“Hem invertit uns 7.000 milions en el capital d’Uniper, vam obtenir uns 900 milions en dividends al llarg dels anys de propietat i ara recuperarí­em, a través d’aquest acord, 500 milions per les accions”, va intentar minimitzar el conseller delegat de Fortum, Markus Rauramo. “És clar que no podem estar contents amb el que ha passat”, va afegir en una conferènci­a amb inversors.

El banc públic alemany KfW proporcion­arà finançamen­t a Uniper d’acord amb les seves necessitat­s. “L’acord d’avui (...) assegura el subministr­ament d’energia per a empreses, municipis i consumidor­s. L’operació era necessària a causa de la intensific­ació de la crisi energètica”, va subratllar el conseller delegat d’Uniper, Klaus-Dieter Maubach. A la borsa, les accions d’Uniper van caure ahir més d’un 25%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain