La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Coworking’ en família

Cloudworks, la firma dels Tarragona, ingressa 7,2 milions i duplica la facturació anterior a la pandèmia

- Rosa alvador

De tenir les oficines buides fa dos anys, quan les autoritats sanitàries van ordenar el confinamen­t en plena pandèmia, a tenir ara una ràtio d’1,92 treballado­rs per cada espai de treball. Així de vertiginos­a ha estat la recuperaci­ó de Cloudworks, l’empresa d’espais de treball flexibles de la família Tarragona que la portarà a tancar l’any amb 7,2 milions d’euros d’ingressos, que dupliquen els que va assolir el 2020.

“Quan ens van confinar, Sergi Tarragona –el president i fundador de l’empresa– i jo ens vam posar a trucar a cadascuna de les empreses que teníem de clients perquè ens diguessin què necessitav­en. I adaptant-nos-hi, i oferint carències i descomptes, per descomptat, vam mantenir un 52% dels contractes. Això va ser clau perquè ens va permetre pujar ràpidament quan la situació va començar a normalitza­r-se”, explica Marta Gràcia, consellera delegada de la companyia, que va néixer el 2015 en un àtic que tenia vista sobre la Sagrada Família.

La pandèmia ha fet que la indústria del coworking hagi canviat radicalmen­t, explica Gràcia. “Abans teníem molts autònoms i start-ups, però ara el creixement l’impulsen empreses ja consolidad­es, d’entre 20 i 30 treballado­rs. Ens lloguen un espai per a 20 persones i hi venen per torns, perquè tenen una part de la plantilla teletrebal­lant, però tot i així també necessiten dies de presencial­itat”.

En aquest model, que la firma anomena serviced offices, hi ha una ràtio de 2,5 treballado­rs per cada escriptori. “El coworking ofereix a les empreses un espai atractiu que els ajuda a fer que els treballado­rs recuperin la presencial­itat. I també en simplifica la gestió, els dona flexibilit­at i els suposa un estalvi de costos”, afegeix.

La pandèmia ha provocat que Cloudworks canviés el model de negoci, i ara prioritza aconseguir ebitda positiu i consolidar les seves ubicacions abans de fer noves obertures. “Obrim plantes addicional­s en edificis on ja hi som i així aprofitem les zones comunes”, afegeix.

L’empresa, assenyala Gràcia, té 14 centres, dos a Madrid i la resta a Barcelona, el darrer obert la setmana passada a la Diagonal, de 2.000 m2 de superfície, en què ha invertit 1,1 milions d’euros i té capacitat per a 140 llocs de treball. En total, els centres de l’empresa compten amb més de 24.000 m2 de superfície i 2.800 llocs de treball, i l’empresa compta amb 46 treballado­rs.

Cloudworks té com a accionista la família expropietà­ria de Mobles Tarragona i el seu propòsit és continuar sent independen­t. Per Gràcia, però, el sector es dirigeix cap a la concentrac­ió. “Hi ha economies d’escala en la gestió i en l’estructura administra­tiva”, reconeix. Però també en l’organitzac­ió d’esdevenime­nts profession­als i socials, i en la creació d’una comunitat, uns serveis que són molt valorats pels usuaris. ●

L’empresa obre un centre a la Diagonal, amb 1,1 milions d’inversió, i arriba als 14 espais de treball

 ?? LV ?? Sergi Tarragona i Marta Gràcia, president i consellera delegada de Cloudworks
LV Sergi Tarragona i Marta Gràcia, president i consellera delegada de Cloudworks

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain