La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA avisen la Xina contra una ajuda encoberta en la invasió russa d’Ucraïna

- Francesc Peirón

Fins ara dos països de poc cartell internacio­nal –l’Iran i Corea del Nord–, apareixien com a subministr­adors d’armes per a Rússia, una estranya paradoxa en què els pobres alimenten el presumpte ric. L’afer pren un altre rumb quan sorgeix la sospita que la Xina, de sota mà, també està donant suport logístic a Moscou durant la guerra d’Ucraïna.

Antony Blinken, secretari d’Estat dels EUA, va advertir ahir el seu homòleg xinès, el ministre d’Exteriors Wang Yi, contra qualsevol intent de Pequín de proveir d’ajuda a Rússia durant la invasió d’Ucraïna. El cap de la diplomàcia dels Estats Units va fer aquesta advertènci­a durant una reunió que va tenir lloc als marges de l’Assemblea General de l’ONU, que se celebra al llarg d’aquesta setmana.

Blinken va reiterar la condemna de l’operació bèl·lica i va destacar “les implicacio­ns [que tindria] que la Xina donés suport a la invasió de Moscou a un país sobirà”, va explicar el portaveu del departamen­t d’Estat, Ned Price.

El gegant asiàtic manté bona relació amb el president rus Vladímir Putin, cosa que ha fet que no condemni la iniciativa del Kremlin i mantingui una actitud ambivalent. És el que va fer Yi ahir durant la intervenci­ó a l’assemblea. Si bé va demanar respecte a la integritat territoria­l i a la sobirania d’Ucraïna, també va reclamar que s’atengui la denúncia d’aguait de l’OTAN a Rússia.

Però Yi va negar, tal com el seu país ha fet aquests set mesos de conflicte, un suport explícit a la invasió. L’acció militar es va tornar a defensar amb vehemència pel ministre rus Serguei Lavrov una estona després des d’aquesta tribuna.

Durant tot aquest temps la Xina ha negat qualsevol acció que contradigu­i les sancions globals contra Moscou. Blinken, a l’esmentada reunió, va insistir que els Estats Units aposten per l’estabilita­t a l’estret de Taiwan i es va mostrar partidari de mantenir les línies obertes amb Pequín i col·laborar amb la Xina, “on els nostres interessos es creuen”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain