La Vanguardia (Català-1ª edició)

Centenars de detinguts a Rússia contra el reclutamen­t

El Kremlin cessa el cap de logística militar, la baula més feble

- Con alo óramonzÁ geÁemRer

Mentre continua la mobilitzac­ió dels seus reserviste­s, i enmig dels referèndum­s exprés després dels quals Rússia pretén annexionar­se els territoris ucraïnesos sota el seu control, Moscou va decidir ahir reemplaçar el viceminist­re de Defensa encarregat de la logística de l’exèrcit, la baula més feble de la intervenci­ó a Ucraïna. Les autoritats van intentar desbaratar la segona jornada de protestes contra la mobilitzac­ió, que va provocar més de 740 detencions a tot el país. I les cues per sortir del país tornen a demostrar que molts russos rebutgen la decisió del president rus, Vladímir Putin.

El Ministeri de Defensa va dir ahir que ha transferit el general Dimitri Bulgàkov, encarregat del suport logístic, “a un altre càrrec”. La logística russa ha fallat diverses vegades des del començamen­t de la campanya militar. Aquest mes, a més, Ucraïna va aconseguir trencar les seves vies d’avituallam­ent a la regió de Khàrkiv durant una contraofen­siva que va fer que l’exèrcit rus retrocedís i es replegués a Donetsk. El Govern rus va qualificar aquest pas enrere de “reagrupame­nt”, però això no va aconseguir que es deslliurés de les crítiques de cercles pròxims al poder i de les veus nacionalis­tes més radicals entre els propagandi­stes russos.

A càrrec de la logística de les tropes russes hi haurà el generalcor­onel Mikhaïl Misíntsev. Segons el Govern d’Ucraïna, Misíntsev ja ha participat molt activament en el conflicte, ja que va liderar el setge a Mariúpol, pel que l’anomenen el Carnisser de Mariúpol. Les tropes russes van prendre la ciutat, a la costa del mar d’Azov, al maig.

La crida de Putin a la mobilitzac­ió parcial, que afecta 300.000 reserviste­s, ha despertat a Rússia les protestes contra l’“operació militar especial”, tal com les autoritats russes anomenen el conflicte armat. Els russos contraris a les decisions del Kremlin es van manifestar ahir en desenes de ciutats per segona vegada aquesta setmana. La primera va ser dimecres. Ahir la policia estava alerta i va intentar aturar la protesta abans que comencés.

Al matí la policia de Sant Petersburg va escorcolla­r els apartament­s de diversos activistes, inclosos dos de l’organitzac­ió pacifista Vesnà (‘primavera’, en rus), que va convocar les protestes.

Les forces antiavalot­s es van desplegar hores abans que comencés la protesta al centre de les ciutats. L’activista Marina Salomàtova, del moviment Solidarita­t Civil de Transbaika­l, va ser detinguda a Txità (Sibèria), per portar un paper en què es llegia “No som carn”.

A Moscou, alguns detinguts no van tenir temps de desplegar les seves pancartes “Contra la guerra!” o “Vida per als nostres fills!”. Una jove manifestan­t va ser detinguda al bulevard de Txistie Prudí amb una cistella en què duia un cartell. D’altres sí que ho van aconseguir. “Vols que et passi el mateix?”, es llegia en el que mostrava una noia en cadira de rodes. Segons l’oenagé OVD-Info, almenys 744 persones van ser detingudes en 32 ciutats, la meitat a Moscou. Durant la primera jornada de protestes, dimecres, els detinguts van ser 1.400.

La crida a files també està provocant que molts homes russos intentin anar-se’n. Ahir les autoritats d’Ossètia del Nord, regió russa fronterera amb Geòrgia, van reconèixer una “important” arribada de cotxes, “prop de 2.300”, per travessar aquest país del Caucas. Dies abans també es van registrar llargues cues cap a Finlàndia, el Kazakhstan i Mongòlia.

Però a qui li arribi la citació d’allistamen­t no podrà fugir, perquè el risc és anar a la presó. Putin va signar ahir les esmenes que aquesta setmana va aprovar la Duma i que augmenten les penes de presó fins als 10 anys per als militars que desertin o es neguin a combatre durant un període de mobilitzac­ió com l’actual.

També va posar la rúbrica en una llei que facilita que els estrangers que s’enrolin a l’exèrcit almenys durant un any rebin la nacionalit­at russa. La mesura sembla una crida als immigrants laborals d’Àsia Central. El Kazakhstan, l’Uzbekistan, el Kirguizist­an i el Tadjikista­n ja van advertir els seus ciutadans que és il·legal lluitar en guerres d’altres països i, per tant, poden ser enviats a judici als països d’origen. ● garina

Just set mesos després de l’inici de la guerra a Ucraïna, l’alcalde de Kíiv, l’excampió de la boxa mundial Vitali Klitxkó va arribar ahir a Barcelona com a convidat d’honor de les festes de la Mercè. La seva visita coincideix amb un moment crític del conflicte. Mentre les tropes ucraïneses avancen imparables en la seva contraofen­siva, la por plana sobre la societat russa després de l’anunci d’una mobilitzac­ió parcial. Des del Saló de Cent, Klitxkó va ser rotund: “La guerra només s’acabarà quan l’últim soldat rus abandoni el territori ucraïnès. Punt”.

Per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial Putin crida a la mobilitzac­ió a Rússia. És un signe de desesperac­ió?

Volien ocupar Ucraïna en dues setmanes, però els nostres guerrers, els nostres patriotes, van destruir els seus plans. Tot el que ha fet Rússia ha fracassat per un simple motiu: els soldats ucraïnesos lluiten per la nostra terra, les nostres famílies i els nostres fills. I els russos se senten agressors, senten que la població no els accepta. Per això no tenen opcions de guanyar. Com a exlluitado­r sé que el més important no és la teva mida o la teva força, sinó la teva voluntat i el teu esperit. I els soldats ucraïnesos tenen voluntat, esperit i una gran motivació.

No sembla que els russos tinguin ganes de lluitar tenint en compte les cues a les fronteres.

Putin ha cridat a la mobilitzac­ió, cosa que significa que no està tenint èxit i que necessita més soldats perquè o no estan preparats o han mort. Però la gent no vol ser mobilitzad­a, no volen anar a la guerra i morir. De mica en mica els russos entenen que és una guerra sense sentit d’una sola persona, de Putin.

Què creu que hauria de fer Europa respecte als russos que proven de sortir?

La unitat de la UE ha tingut un impacte econòmicam­ent i políticame­nt a Rússia. La unitat al voltant d’Ucraïna és important per guanyar la guerra i és clau per a la pau a Europa. Vull donar les gràcies a cada país que ens dona suport, a Barcelona... És important sentir la vostra amistat.

Per què s’organitzen referèndum­s a les zones ocupades?

Intenten enganyar el món. És clar que cap país no acceptarà els resultats d’un referèndum celebrat enmig d’una guerra.

Arriba a Barcelona en un moment dolç per a Ucraïna. Defensem la nostra terra i el seu futur. Som un país pacífic, però no volem viure sota el règim autoritari de Rússia. No hi ha drets humans, no hi ha llibertat de premsa, no hi ha valors democràtic­s. Veiem el nostre futur com a part de la família europea. Som europeus geogràfica­ment, històricam­ent i mentalment. Estem lluitant pels valors europeus. Lluitem per cadascun de vosaltres. Sisplau, doneu-nos suport. ●

Putin signa les esmenes legals que castiguen amb deu anys de presó la negativa a combatre

Valors europeus “Som un país pacífic, però no volem viure sota un règim autoritari”

 ?? Uncredited / AP ?? Dos policies emportant-se arrestat un manifestan­t ahir a Sant Petersburg
Uncredited / AP Dos policies emportant-se arrestat un manifestan­t ahir a Sant Petersburg
 ?? Xavier Cervera ?? Vitali Klitxkó, alcalde de Kíiv, a l’Ajuntament de Barcelona
Xavier Cervera Vitali Klitxkó, alcalde de Kíiv, a l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain