La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les corregeix el tret amb els fertilitza­nts russos

La Comissió Europea entona amb discreció el mea culpa i desbloquej­a les exportacio­ns de productes químics procedents de Rússia als països del sud, un error explotat a fons per Putin

- Beatri Navarro

La batalla de narratives entre Occident i Rússia sobre la guerra d’Ucraïna ha arribat aquesta setmana fins a les Nacions Unides. Els líders europeus han fer servir l’Assemblea General per provar de desmuntar l’“embolic de mentides”, segons les paraules del president del Consell Europeu, Charles Michel, que Vladímir Putin utilitza per culpar la Unió de la crisi energètica i alimentàri­a que està sacsejant el món.

Però no tot són realment mentides, tal com Brussel·les ha admès d’amagatotis, respecte a les exportacio­ns de fertilitza­nts de Rússia cap a països tercers de l’Àfrica i Amèrica Llatina, un dels elements recurrents de la retòrica del Kremlin per culpar les sancions d’Occident dels problemes de seguretat alimentàri­a global, sobretot després que aquest estiu un acord permetés que sortissin milions de tones de blat d’Ucraïna.

El president rus no va anar a l’ONU, però durant els dies previs a la cita va culpar la UE de la crisi alimentàri­a global i la va qualificar de cínica per bloquejar 300.000 tones de fertilitza­nts dirigits cap al Carib, l’Àfrica i l’Índia mentre aixeca les restriccio­ns per al seu propi mercat. Rússia està disposada a lliurar-les de franc si Europa les deixa sortir, va dir Putin, una notícia que va tenir un ressò ampli al continent africà, per exemple.

Durant el seu discurs d’inauguraci­ó de l’Assemblea General, el secretari general, Antonio Guterres, no va assenyalar ningú, però es va fer ressò d’aquestes preocupaci­ons i va reclamar l’aixecament “de tots els obstacles que queden per a l’exportació de fertilitza­nts russos i els seus components, inclòs l’amoníac”. “Sense fertilitza­nts el 2022, no hi haurà prou menjar el 2023”, va avisar Guterres.

La Comissió Europea va aprofitar el consell extraordin­ari de ministres d’Afers Exteriors celebrat aquella nit a Nova York per presentar-los unes noves directrius sobre l’aplicació de les sancions. El nou text explicita que els fertilitza­nts, el carbó i altres productes procedents de Rússia, tot i que no es poden importar cap a la Unió Europea, sí que poden travessar territori comunitari per arribar a la resta del món. També afirma que les companyies assegurado­res i els bancs poden treballar amb els operadors de transport durant l’exportació de les mercaderie­s.

Malgrat que els líders europeus han reiterat que les sis rondes de sancions contra Rússia no estan dirigides contra els productes agrícoles ni els fertilitza­nts d’aquest país, tal com van deixar clar a l’abril i juliol, a la pràctica no ha estat així, i no només per l’excés de zel d’algunes empreses a l’hora de fer negocis amb Moscou en l’actual context. Les dues directrius aprovades per la Comissió a l’agost sobre l’aplicació de les sancions va ser interpreta­da unànimemen­t pels operadors internacio­nals com un veto a l’exportació perquè es prohibia que les companyies d’asseguranc­es i les empreses de serveis financers i de transport europees participes­sin en aquestes activitats.

Les reaccions dels governs davant el discret mea culpa de Brussel·les van oscil·lar entre l’estupefacc­ió i l’enuig, afirmen fonts diplomàtiq­ues. “És paradoxal perquè el que diu ara és el que deien les decisions originals”, subratllen aquestes fonts, perplexes per l’error de la Comissió Europea. “És evident que les sancions són una qüestió molt complexa de gestionar i cal vigilar-ne totes les conseqüènc­ies”.

“Hi ha una solució molt senzilla per a la crisi alimentàri­a que s’acosta: que Rússia aturi la guer

Les directrius publicades per Brussel·les a l’agost es van interpreta­r com un veto a les exportacio­ns

ra, es retiri del territori ucraïnès i desbloqueg­i els ports”, va dir divendres el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va acusar Putin de lliurar una guerra híbrida que barreja “la violència de les armes amb el verí de les mentides”. Un cop corregit l’embolic dels fertilitza­nts, la diplomàcia europea torna relativame­nt satisfeta de l’última batalla pel relat de la guerra d’Ucraïna, tot i que més aviat per motius externs. “Hi està havent un subtil però marcat canvi en l’actitud dels aliats de Putin”, assenyala un alt funcionari europeu sobre les últimes declaracio­ns dels líders de l’Índia i Turquia i l’admissió que hi ha preocupaci­ó a la Xina. “Alguns estan començant a veure que la guerra ja dura massa i té conseqüènc­ies no només per a Ucraïna. Però no podem relaxarnos i felicitar-nos, hi ha molta feina per fer en aquesta guerra diplomàtic­a”. ●

 ?? Aloomberg / Getty ?? Carregamen­ts de fosfats a la fàbrica de Phos-Agro a Txerepovet­s (Vólogda)
Aloomberg / Getty Carregamen­ts de fosfats a la fàbrica de Phos-Agro a Txerepovet­s (Vólogda)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain