La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mig milió de persones al Canadà sense electricit­at per l’arribada del ‘Fiona’

- OTTAWA

Mig milió de persones que viuen a la costa atlàntica del Canadà no tenen electricit­at després que l’huracà Fiona hagi passat per la província de Nova Escòcia a primera hora del matí de dissabte.

Fiona, que després de tocar terra a la zona oriental de Nova Escòcia s’ha convertit en una tempesta posttropic­al, avança en aquests moments amb vents de 130 quilòmetre­s per hora al golf de San Lorenzo, a l’oest de l’illa de Terranova, en direcció cap a Grenlàndia.

La tempesta, que el Servei Meteorològ­ic del Canadà va assenyalar que tenia proporcion­s “històrique­s” a l’est del país, està afectant les províncies de Nova Escòcia, Illa del Príncep Eduard, Nova Brunsvic, el Quebec i Terranova i Labrador. La localitat de Port aux Basques, situada a la costa sud-oest de Terranova, ha declarat l’estat d’emergència i nombroses cases han estat destruïdes i arrossegad­es per les aigües de l’Atlàntic.

Brian Button, l’alcalde de la localitat, on viuen unes 4.000 persones, va declarar a la radiotelev­isió pública canadenca, CBC, que la “devastació és total” i ha ordenat l’evacuació de tots els habitants. A Nova Escòcia els vents han assolit entre 90 i 120 quilòmetre­s per hora, tot i que en alguns punts s’hi van registrar ratxes de fins a 161 quilòmetre­s per hora.

A l’illa de Cape Breton, al nord de Nova Escòcia, les autoritats municipals hi han declarat l’estat d’emergència i han informat que, tot i que ningú no ha estat ferit, algunes estructure­s han estat danyades per la tempesta. El Servei Meteorològ­ic del Canadà va advertir divendres que Fiona provocaria fortes pluges i una maror ciclònica que inundaria la zona costanera de les regions afectades.

El territori, que està situat a un miler de quilòmetre­s dels Estats Units i acostumat als huracans, és un dels llocs més aïllats del món, cosa que fa que l’evacuació sigui gairebé impossible. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain