La Vanguardia (Català-1ª edició)

Secrets de domini públic

- Màrius Carol

L’escriptor britànic J.G. Ballard deia que “els únics filòsofs autèntics que queden avui són els policies”. No és estrany, doncs, que quan el conseller Joan Ignasi Elena va canviar la cúpula dels Mossos, destituint el major Josep Lluís Trapero, ho justifiqué­s en termes de pensador clàssic. Es tractava d’aconseguir “una direcció coral, de donar entrada a una nova generació de comandamen­ts i de feminitzar el cos”. Com deia el poeta Eduardo Galeano, les coses importants es moren quan s’anomenen, així que cal desconfiar sempre de les paraules, per bones que siguin les intencions. La realitat és que, més enllà de les declaracio­ns públiques, les dones continuave­n sent minoria a la cúpula, la diferència entre el nou cap Estela i Trapero era amb prou feines de sis anys i la coralitat resultava un brindis al sol en un cos jerarquitz­at.

La direcció coral pot funcionar als orfeons però no als cossos policials

El que està bé per als orfeons no sempre s’entén en les forces de l’ordre.

Han passat nou mesos des de la decisió del conseller Elena i la veritat és que la relació entre el cap del cos dels Mossos, Josep Maria Estela, i el seu segon, Eduard Sallent, no funciona, fins al punt que Estela hauria demanat oficialmen­t el seu cessament. Ho ha revelat el diari El País, però és un secret de domini públic. Sallent acaba de quedar fora dels tribunals que elegeixen els comandamen­ts de les oposicions d’inspectors, intendents i comissaris. A la conselleri­a pensen amb fe cristiana que la situació es pot reconduir, però, com diu l’adagi, el que pot anar malament, acabarà anant malament. Una altra cosa serà veure qui guanya el capítol, ja que Sallent, que ja va ser el cap dels Mossos, és tan capaç com hàbil, amb bons ancoratges al departamen­t.

Els Mossos han tingut sis caps en cinc anys, comptant amb la repetició de Trapero en el càrrec, cosa que no és el millor per al cos. Afortunada­ment, les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió donen als Mossos una puntuació propera al notable. La proximitat, la fiabilitat i l’eficàcia són els elements més valorats pels ciutadans. Però seria exigible que el poder polític no compliqués les coses.

El conseller Elena es refà d’una operació de vesícula, però hi ha càrrecs que no donen treva. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain