La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moment crucial per a Itàlia (i Europa)

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Més de 50 milions d’italians estan cridats avui a les urnes. Si les últimes enquestes es confirmen, el resultat d’aquestes eleccions pot representa­r per a la Unió Europea un cop dur en una conjuntura ja per si mateixa diabòlica: en plena guerra d’Ucraïna, sota una seriosa amenaça nuclear i quan s’acosta a Europa l’hivern més difícil en dècades a causa de la crisi energètica que ha suscitat la bel·licositat de Vladímir Putin. Els dos populismes de l’extrema dreta (Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni i la Lliga de Matteo Salvini) coalitzats amb les restes de la dreta liberal del veteraníss­im Silvio Berlusconi semblen estar en condicions de guanyar folgadamen­t. La victòria dels dretans italians afectaria no només la ja per si mateixa complexa estabilita­t de la UE, sinó fins i tot les seves perspectiv­es de futur, ja que seria inevitable cert efecte arrossegam­ent de totes aquelles nacions europees temptades pel sobiranism­e i per la desconfian­ça en la gestió eurocràtic­a de Brussel·les.

Tot i això, seria una temeritat avançar conclusion­s. Cal esperar les urnes, per descomptat. Però sobretot cal esperar les dades concretes de les urnes, ja que la victòria de l’extrema dreta pot anar acompanyad­a de tres adjectius molt diferents: absoluta, suficient o precària. Serà importantí­ssim el resultat del Senat, un Senat molt diferent de l’espanyol, ja que té la potestat de fer caure governs i de bloquejar les lleis i iniciative­s de la Cambra de Diputats.

Com és sabut, aquestes eleccions són tècnicamen­t complexes a causa de l’existència d’una llei electoral que compagina els dos principals sistemes d’elecció democràtic­a, el majoritari i el proporcion­al. El 37% dels diputats i senadors han de ser elegits pel sistema majoritari. La resta sortiran del sistema proporcion­al. És preceptiu escollir per al vot majoritari un diputat de la mateixa formació que es vota en el proporcion­al. Aquesta exigència afavoreix les coalicions. El pol de les tres dretes es presenta unit, així que tenen més possibilit­ats d’endur-se les circumscri­pcions uninominal­s. En canvi, el Partit Demòcrata no ha estat capaç de pactar ni amb el Moviment 5 Estrelles (Giuseppe Conte) ni amb els centristes d’Acció (Matteo Renzi). Enrico Letta s’enfronta en solitari a la dreta. Amb aquesta fórmula, si la dreta aconseguei­x el 45% dels vots podrien arribar a sumar el 70% de la representa­ció. En cas d’aconseguir-la també al Senat, estarien en condicions de canviar la Constituci­ó.

La Constituci­ó italiana, aprovada després de la Segona Guerra Mundial i de l’experiènci­a tirànica de Mussolini, estableix variats contrapeso­s institucio­nals. El president de la República, la Cambra dels Diputats, el president del Consell de Ministres i el Senat es reparteixe­n el poder. Un repartimen­t que podria implosiona­r si es produís un resultat espectacul­ar de les dretes, sumades entorn del lideratge de Giorgia Meloni.

La pàtria de Maquiavel, de Gramsci, de Berlinguer o d’Andreotti, que tantes lliçons d’hegemonia política i de florentini­sme tàctic ha donat a Europa, ha desenvolup­at ad libitum la política polititzad­a, això és, la tendència dels partits i partidets a segrestar la realitat econòmica i social per convertir la gestió de la cosa pública en un embolic infinit i enervant. El cansament polític dels italians té una densitat històrica. Els partits han caigut o canviat, els governs han canviat sense parar, el vot de protesta no ha servit, però tampoc els governs tècnics, ni les lleis electorals.

Cansament, abstenció i set de novetats podrien haver creat les condicions per a un canvi espectacul­ar que, tot i això, podria ser el principi de noves tensions i de grandíssim­s problemes. ●

El dens cansament italià pot agreujar la difícil conjuntura europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain