La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sexe dels àngels

- Glòria Serra

Mare, el Pol m’ha fet un petó sense permís i n’hem hagut de parlar a la conversa del matí perquè ell no sabia que no s’ha de fer”. Una frase d’una nena de tercer de primària explica molt millor què vol dir l’educació sexual a l’escola que el discurs de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, manipulat, retorçat i criticat aquesta setmana fins a la nàusea.

Que els nens coneguin el seu cos i aprenguin que ningú els pot tocar sense permís vol dir que anomenen els genitals amb paraules reals i no amb diminutius i mots inventats. Sí, parlen de vulva i penis, cosa que posa malalts molts adults que les veuen com paraules lletges quan són simples descripcio­ns anatòmique­s sense més valor per als petits que el que nosaltres els donem amb la nostra expressió d’horror. Qualsevol persona implicada en abusos sexuals a infants us explicarà la importànci­a de donar als nens paraules per poder descriure què els han fet. També aprenen que la boca és una més de les parts íntimes que només ells poden autoritzar a ser tocades per qui vulguin. És a dir, la llista de persones de la seva confiança. Una confiança que es trenca si han après a dir que no.

Els nens i nenes també aprenen, a l’escala de la seva edat, que estimar és un exercici lliure i que ho poden fer amb qui vulguin. Això no vol dir que es facin nòvios amb adults. Com hem fet tots, es fan nòvios amb un nen o una nena, però ningú els corregirà dient que ha de ser del sexe contrari.

Això passa cada dia a les escoles públiques del país, on s’intenta ensenyar llibertat sexual als nens i nenes i, sobretot, instrument­s per protegir-se dels abusos. A algunes concertade­s i privades, especialme­nt si són religioses, aquest esforç es fa arrossegan­t més els peus, tant per part dels pares que temen que explicar-ho desperti abans d’hora la seva sexualitat, com per part d’institucio­ns religioses que, d’altra banda, han estat protegint pederastes durant dècades.

Cada vegada que hi ha una violació grupal, un assassinat masclista, una adolescent assetjada per la seva parella o un pederasta amagat a les xarxes socials diem que, a més de la presó, l’educació és l’única solució. Doncs es tracta precisamen­t d’això. ●

Els infants aprenen que estimar és un exercici lliure i ho poden fer amb qui vulguin

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain