La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gresca a la plaça, politiquei­g al Saló de Cent Els diferents grups municipals vaticinen que el 2023 portarà un canvi de cicle

- ! "R#n$ca Barcel na

“Oh my gooooooooo­od!”, cridava ahir una dona entre la multitud de la plaça de Sant Jaume mentre seguia amb la mirada un enxaneta que estava a punt de coronar una torre humana. La turista gaudia i patia alhora mentre mirava d’entendre en què consistia aquella tradició que aplegava tantíssima gent. La cridòria, la festa i el bon rotllo de fora contrastav­a amb el politiquei­g i els retrets que es van sentir a dins, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, quan falta menys d’un any per a les eleccions municipals. Qualsevol esdevenime­nt és bo per reafirmar posicions, pronostica­r un canvi de cicle municipal i criticar la tria dels actes del programa festiu. La Mercè tampoc no es pot escapolir dels avatars partidiste­s.

Però comencem pel principi de la jornada, la missa en honor a la patrona presidida pel cardenal Joan Josep Omella, a la basílica de la Mercè, i amb la presència de 18 regidors, com ara el primer i el cinquè tinents d’alcaldia, Jaume Collboni i Albert Batlle. L’alcaldessa, Ada Colau, i la resta de regidors de BComú es van afegir a la comitiva quan va acabar la cerimònia, a la plaça de la Mercè, també plena de públic, molts nens i castellers. Un pare previngut controlava el seu fill, però per si de cas es perdia havia escrit al braç del nen el seu nom i dos números de telèfon. L’any de l’alliberame­nt de la covid, dels saraus sense mascaretes ni distàncies de seguretat, la gent ha sortit al carrer amb frenesí i sense miraments.

Darrere de cinc urbans i una urbana i amb els acords de la banda municipal, Colau, entre Collboni i el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, encapçalav­a el Seguici de Cultura Popular, que va enfilar el carrer Ample en el seu recorregut pel Gòtic fins a arribar a l’Ajuntament. El grup s’aturava de tant en tant, de vegades, i casualment, al lloc menys apropiat. L’encarregat d’una botiga de records, en Rajan, assenyalav­a amb un somriure picardiós els polítics aturats just a l’entrada del Hash Marihuana & Hemp Museum.

A la botiga d’en Rajan tenen un lloc destacat per a les samarretes amb lemes provocatiu­s, alguna amb un dibuix que convida al consum d’estupefaen­ts.

Un noi de trets orientals es va colar entre els periodiste­s que seguien la comitiva per enregistra­r un autovídeo amb els polítics a l’esquena. El jove xarrupava una llauna d’una coneguda beguda energètica i va complir eficaçment amb la seva comesa, fins que un urbà fornit el va convidar, cortesamen­t, a sortir.

La plaça Sant Jaume estava plena a vessar per celebrar el dia de la patrona. Una estona abans de començar la diada castellera amb les colles de la ciutat, al Saló de Cent van començar a desfilar els portaveus dels diferents grups municipals. La majoria es van esforçar a deixar clar que el 2023 portarà canvis favorables a les respective­s formacions. Eva Parera, de Valents, va ser l’única a qui no li va agradar l’aplaudit pregó de Carla Simón. Luz Guilarte, de Ciutadans, va demostrar que va sobrada de moral: “Serem decisius a les pròximes eleccions”, va proclamar en un to mitinguer. En la seva última Mercè com a regidor, Josep Bou va deplorar el tracte rebut del PP i va afirmar que “avui dia no tenen candidat”.

Tant el republicà Ernest Maragall com Neus Munté (Junts) van assegurar que l’any vinent “hi haurà govern nou a Barcelona”, que l’era Colau té els dies comptats.

“Aquesta Mercè és l’última d’un cicle polític”, va afegir Munté. El socialista Jaume Collboni, líder de la formació sòcia de BComú, tampoc no va tenir cap problema per afirmar

 ?? Xavier Cervera ?? Els gegants de la ciutat de Barcelona ahir durant la festivitat de la Mercè a la plaça Sant Jaume
Xavier Cervera Els gegants de la ciutat de Barcelona ahir durant la festivitat de la Mercè a la plaça Sant Jaume

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain