La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La ingovernab­ilitat de Roma és un mite”

-

s’hagi inspirat en Barcelona?

La idea de la ciutat dels 15 minuts, al centre de les nostres polítiques, s’està convertint en una realitat concreta a Barcelona, a París i també en altres metròpolis. Per a nosaltres significa millorar l’accessibil­itat i fer serveis de proximitat a tots els barris, llocs de participac­ió, de cures, de cultura difusos.

Colau va venir a ajudar-lo durant la seva campanya electoral a Roma. A vostè també li agradaria venir aquesta primavera o donarà suport als socialiste­s?

Vaig apreciar molt el gest de l’Ada, durant la campanya, no ho oblidaré. Amb ella hi tinc una relació especial. El que puc dir és que espero que els propers anys Barcelona també sigui guiada per una coalició progressis­ta.

Un problema que comparteix­en Roma i Barcelona és el turisme massiu que expulsa els habitants del centre històric. Com gestiona Roma els problemes que es deriven del turisme?

És fonamental invertir la tendència a la despoblaci­ó del centre i que no es converteix­i en un parc temàtic. Cal regular millor i limitar els lloguers temporals, a partir de la lluita

Fins fa deu anys Roma tirava totes les escombrari­es a l’abocador de Malagrotta, el més gran d’Europa. Per desgràcia, des que va ser tancat no s’ha fet cap altre tipus d’instal·lació i cada any gastem centenars de milions d’euros per enviar les nostres escombrari­es a un altre lloc. S’ha generat un sistema que contamina, malgasta recursos i fa que la ciutat sigui més difícil de netejar. Ara tot això canviarà: hem presentat un pla d’escombrari­es ambiciós, amb el qual farem instal·lacions d’eliminació amb les tecnologie­s més avançades per reduir les emissions i la recuperaci­ó energètica. Això farà que Roma sigui finalment autosufici­ent.

Abans era ministre d’Economia. S’ha penedit alguna vegada d’haver acceptat la candidatur­a a alcalde?

No, és un compromís que fa molt de respecte, però alhora entusiasma. Treballem sense descans per recuperar el retard que duem en molts problemes irresolts.

És veritat que Roma és tan ingovernab­le com es diu?

La ingovernab­ilitat de Roma és un mite, la nostra ciutat ha viscut grans etapes de bons governs. Aconseguir que reneixi és un compromís llarg, durant molt temps no s’han fet les coses més fàcils. Però treballant amb tenacitat i aprofitant grans ocasions –com el pla de recuperaci­ó, l’Expo, la gran cita del Jubileu– ho aconseguir­em. Hi confio, estem projectant la Roma de les pròximes dècades.

S’esperen milions de pelegrins per al Jubileu del 2025. Roma està preparada?

Estarem preparats. Hem treballat amb el Govern en un pla que és alhora eficaç i ambiciós. Requalific­arem moltes àrees, reforçarem la mobilitat a la ciutat i potenciare­m l’assistènci­a social.

Roma vol ser candidata a organitzar l’Expo2030. La competènci­a és gran, amb Riad, Busan o Odessa. Per què pensa que poden guanyar?

Perquè és una ciutat multicultu­ral i multiconfe­ssional que

Sobre Barcelona “En aquestes dècades de transforma­ció m’ha impactat la capacitat de reconqueri­r el mar”

representa una porta no només cap a Europa sinó també cap a la Mediterràn­ia. Hem presentat un pla extraordin­ari molt ambiciós, que no té pas l’objectiu de construir un parc d’atraccions rutilant, sinó de crear col·laboracion­s permanents i virtuoses que puguin quedar-se a la ciutat i que també generin fruits un cop acabi l’Expo. A més, ens sembla natural que, després de les edicions de Dubai i el Japó (el proper 2025), l’Expo sigui fidel al seu caràcter universal i no es torni a celebrar en les mateixes zones, sinó que torni a Europa. ●

 ?? NurPhoto / Gett ?? Gualtieri, gran admirador de Barcelona, en una imatge d’arxiu
NurPhoto / Gett Gualtieri, gran admirador de Barcelona, en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain