La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’obra ferroviàri­a de Sant Andreu i la Sagrera s’accelera

En la primera setmana del tall de tres mesos de Rodalies ja s’han retirat dos quilòmetre­s de vies velles

- Óscar Muñoz

La nul·la activitat dels trens de la línia de granollers a l'àrea de la Sagrera i Sant Andreu –el servei està interrompu­t des de dilluns i romandrà així durant gairebé tres mesos– contrasta amb l'accelerame­nt dels treballs que es duen a terme en aquesta zona per col·locar les vies en la posició definitiva, que és el motiu del tall. Durant aquesta primera setmana amb les línies r2 nord i r11 de rodalies alterades i milers d'usuaris afectats ja s'han retirat dos quilòmetre­s de vies –tot el traçat en té 4,7 km, dels quals 2,8 són soterrats– mentre s'estan col·locant els raïls en nous trams i aixecant estructure­s per cobrir l'estesa ferroviàri­a.

Aquest tall del servei de trens, el més gran que s'ha fet els últims temps, és imprescind­ible per escometre les feines que s'han programat, ja que es requereixe­n reconnexio­ns de traçats, la construcci­ó de pilars i murs i la col·locació de bigues sobre les quals aniran les cobertes. el seu avenç ha assolit aquests últims dies una òptima velocitat, fins i tot més gran de la prevista, expliquen fonts d'Adif, l'ens responsabl­e de les obres. Per a la seva execució, en els moments de més intensitat, a la zona hi haurà uns 600 operaris amb maquinària pesant, que en gran part ja s'han desplegat per tot l'àmbit. el ritme sempre serà molt alt. no hi pot haver demores, ja que l'11 de desembre s'ha de reprendre el servei ferroviari.

La nova estació de Sant Andreu (perd l'adjectiu Comtal), que es preveu que s'estreni just

Vi"s i andan"s d" la nova "stació d" Sant Andr"u (ja s"ns" l’adj"ctiu ‘Comtal’)

Tr"balls a la sortida d" la Sagr"ra fins a Espronc"da, #u" #u"dar$ cob"rta

després que finalitzi el tall, ja compta amb les vies definitive­s (dues de principals i unes altres dues, una en cada lateral, secundàrie­s). A la sortida cap a la Sagrera el vell traçat ja no hi és i se n'està col·locant un altre de nou sobre placa, per a la qual cosa s'estan fent tasques de formigonat en diferents punts. una mica més endavant, a l'altura de Prim, en una zona a l'aire lliure, pantallado­res de gran mida aixequen els murs que flanquegen la nova plataforma ferroviàri­a, que en el futur quedarà coberta.

A l'àmbit de la Sagrera, on ja es treballava amb intensitat per construir-hi la macroestac­ió, que, tot i això, continua sense calendari, les vies de granollers també són a la seva posició definitiva, a l'interior de la futura terminal, igual que les de mataró, que hi passen just al costat des de finals del 2020. Les màquines i els operaris ja estan desplegats a la sortida cap al Clot, on s'ha començat a aixecar l'estructura del futur túnel que anirà fins a espronceda, amb el pont de bac de roda al mig. Aquesta àrea, ara descoberta, també quedarà tapada. Sobre la llosa, com a la resta de trams d'aquest gran corredor que va fins al nus de la trinitat, algun dia –tampoc no hi ha estimacion­s de dates– s'hi construirà el gran parc lineal. ●

Es treballa intensamen­t a l’interior de les futures estacions i a la sortida cap al Clot

 ?? Ba ?? P!"#$%& '&!&(&.
Ba P!"#$%& '&!&(&.
 ?? Ba ?? )*+*! +,-./.
Ba )*+*! +,-./.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain