La Vanguardia (Català-1ª edició)

El restaurant de les oportunita­ts

- Pàrius Sin

“Treballar a La Pau em permet guanyar experiènci­a, una cosa difícil d’aconseguir i que demanen per tot arreu”, explica Cristina Pérez. Té 21 anys i un contracte com a cambrera al restaurant La Pau, el projecte d’inserció sociolabor­al que vol oferir una experiènci­a curricular a joves exclosos del sistema educatiu.

Aquest restaurant de cuina catalana és el projecte més recent d’El Llindar, una fundació que va néixer el 2004 per combatre l’abandoname­nt escolar. Erigit com una escola de noves oportunita­ts, ajuda joves d’entre 13 i 25 anys perquè es continuïn formant. La Cristina va descobrir El Llindar quan havia de començar 3r d’ESO, després de dos anys de males experiènci­es en dos instituts diferents. “Va ser un canvi molt gran. Vaig començar a anar més motivada a classe; ja no faltava a les classes, m’esforçava i feia bondat... No feia falta que la fes grossa perquè em paressin atenció”, recorda.

“Ens trobem adolescent­s que venen d’una experiènci­a molt dolorosa i llarga a la mateixa escola. També veiem joves que aguanten a l’institut cridant l’atenció amb conductes que molesten, una manera d’expressar el seu patiment. Això és perquè es fa servir un sistema que no respon als interessos d’alguns joves”, explica Begonya Gasch, directora general de la fundació.

Després d’El Llindar, la Cristina es va inscriure en un grau mitjà dues vegades, però les dues vegades ho va acabar deixant. El temari no li va agradar, i els professors i el sistema d’ensenyamen­t tampoc no li facilitave­n el seguiment de les classes. “Després d’aquests intents vaig tornar a El Llindar, on sempre m’han donat molt més suport. Ara faig una formació profession­al ocupaciona­l dual de cambrera, i gràcies a això he aconseguit un contracte d’un any a La Pau”.

Leo Reinosa té 20 anys i és un dels joves d’El Llindar que fa feina en cuina. Quan va arribar a Espanya des de Cuba, va començar a cursar l’ESO. Malgrat la voluntat d’integrar-se, a l’escola no se sentia escoltat ni valorat, de manera que un dia va decidir deixar d’anar a classe. Va ser la seva mare qui el va engrescar a continuar els estudis, aquesta vegada a El Llindar. “Al principi no volia fer cuina, però ara m’agrada l’ofici i m’ha ofert moltes oportunita­ts per tirar endavant i entrar al món laboral”, admet.

Durant els 18 anys de trajectòri­a, El Llindar ha ajudat més de 4.500 joves amb formacions molt pràctiques que inclouen aprenentat­ge en un lloc de tre

“Si no fos per la fundació El Llindar, estaria molt perduda, sense saber quin és el meu lloc ni què m’agrada

ball i, durant l’etapa final, contractes laborals de formació en projectes de negoci.

La Pau suposa l’esglaó final d’aquest procés. Deixant ara de banda el vessant formatiu — no hi ha professors a l’equip—, el restaurant ja no mira de convertir adolescent­s frustrats amb el sistema educatiu en alumnes, sinó crear treballado­rs preparats per al món laboral.

Per a la Cristina i en Leo, això els obre la porta a aspirar a una ocupació digna en un mercat laboral advers. “Si no fos per El Llindar, estaria molt perduda, sense saber quin és el meu lloc ni què m’agrada. I estic ben segura que no hauria aconseguit una feina”, conclou la jove. ●

 ?? La Pau ?? L’equip de La Pau està format per joves molt motivats
La Pau L’equip de La Pau està format per joves molt motivats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain