La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un relleu episcopal exprés

El Papa accepta la renúncia del bisbe d’Alcalá abans que les d’altres nou bisbes més grans

- Cieta Playà Maset

El 7 de juliol el bisbe d’Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig Pla, complia els 75 anys i, segons el previst pel Codi de Dret Canònic, va presentar la seva renúncia al Vaticà. És habitual que, si no hi ha un problema de salut, el Papa concedeixi una pròrroga d’uns dos anys fins que nomena un successor. Però aquest cop no ha estat així perquè tot just dos mesos després el papa Francesc n’ha acceptat la renúncia i ha nomenat el bisbe auxiliar de Madrid, Jesús Vidal Chamorro, com a administra­dor apostòlic de la diòcesi.

Un relleu que passa al davant d’altres nomenament­s pendents. A Catalunya hi ha la vacant de Girona per la mort del bisbe Francesc Pardo l’1 d’abril, i malgrat els rumors de possibles candidats, tot indica que s’arribarà a la festa patronal de sant Narcís amb Lluís Suñer, també de 75 anys, com a administra­dor diocesà. Una altra vacant és la d’un dels bisbes auxiliars de Barcelona per la mort d’Antoni Vadell el 22 de febrer. I, a més, hi ha uns altres nou bisbes espanyols que han complert els 75 anys i estan pendents de relleu: el mateix Joan Josep Omella i els també cardenals Antonio Cañizares (València) i Carlos Osoro (Madrid); els arquebisbe­s Julián Barrio (Santiago de Compostel·la) i Francisco Pérez (Pamplona), i els bisbes Luis Quinteiro (Tui-Vigo), Atilano Rodríguez (Sigüenza-Guadalajar­a), Manuel Herrero (Palència) i Manuel Sánchez Monge (Santander). D’aquí a un mes també farà 75 anys el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.

Aquest relleu exprés s’ha relacionat amb les successive­s polèmiques protagonit­zades pel bisbe d’Alcalá, sovint en clara discrepànc­ia amb la línia marcada pel papa Francesc. La seva comparació de l’avortament amb l’“holocaust” o “els trens d’Auschwitz”; la carta a Pedro Sánchez en què l’acusava d’haver convertit Espanya en “un camp d’extermini” per la llei d’eutanàsia; la seva presència en misses per Franco o en contra del Govern central, com les de Colón, juntament amb el cardenal Rouco Varela, i les teràpies per curar l’homosexual­itat són només algunes de les seves actuacions sonades. Durant la missa de Divendres Sant del 2012, retransmes­a per La 2 de TVE, va afirmar això sobre els gais: “Pensen des de petits que se senten atretes per les persones del seu mateix sexe i, de vegades, per comprovar-ho, es corrompen i es prostituei­xen o van a clubs d’homes nocturns. Us asseguro que troben l’infern”. En una altra ocasió es va referir a les dones que han avortat per assenyalar que “el pecat sempre porta com a paga la destrucció de la persona”. El 2006 va oficiar una missa pels morts de Paracuello­s amb una bandera preconstit­ucional a l’altar i en presència de l’ultra Blas Piñar. Però aquesta mateixa bel·ligerància li va valer premis de part d’associacio­ns ultraconse­rvadores com Hazte Oír o el portal Religión en Libertad.

Reig Pla, nascut el 1947 a Cocentaina (Alacant), ha estat bisbe durant 26 anys. Abans va ocupar les diòcesis de Sogorb-Castelló i Cartagena. Després de conèixer el seu relleu dimecres, Reig va demanar perdó pels “errors comesos al llarg d’aquests anys”. El substituei­x Vidal Chamorro, nascut a Madrid, llicenciat en Econòmique­s per la Complutens­e, i és el bisbe més jove d’Espanya, amb 48 anys. ●

Reig Pla ha destacat per les seves actituds ultraconse­rvadores i dures crítiques contra els gais i l’avortament

 ?? BilàL onrnandez / EFE ?? L’actual bisbe emèrit Juan Antonio Reig Pla, al centre, durant una trobada amb bisbes
BilàL onrnandez / EFE L’actual bisbe emèrit Juan Antonio Reig Pla, al centre, durant una trobada amb bisbes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain