La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’art de fer amena la crònica dels mercats

- Lalo Agustina

M’agrada escriure perquè la gent rigui”, explicava fa un parell de dècades José Manuel Garayoa, quan s’acabava d’incorporar a La Vanguardia. En Manu, com li solien dir, va treballar durant prop de 50 anys en el camp del periodisme econòmic, i el seu estil directe, carregat d’ironia, descarnat i divertit no deixava indiferent ningú. Va passar per mitjans com ara Ajoblanco, El Correo Español, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia, on es va incorporar a principis del 2001 per posar-se al capdavant del suplement Diners, que es llançava llavors.

D’estil directe, molt basc, i amb veu potent, no feia falta preguntar per ell si volies saber si era a la redacció... Especialme­nt, a mitja tarda, quan molts dies, durant anys, sacsejava l’ambient amb diferents trucades que feia per preparar el seu breu comentari de la borsa. “Presideeee­eent, com estàs?”, etzibava a Joan Hortalà, l’etern factòtum de la borsa de barcelona. Després d’obtenir impression­s dels uns i els altres, Garayoa escrivia la seva anàlisi, sempre amb aquell to sorneguer, irònic i profundame­nt liberal que el caracterit­zava.

En l’àmbit econòmic, com en altres àrees de la vida, no tenia dubtes: li agradava l’ordre, el rigor fiscal, la disciplina, les tradicions. Tot a la seva manera, amb un toc de geni i un aire extravagan­t, de vegades una mica despistat. Així era en Manu, que va morir ahir a bilbao als 74 anys. Admirava l’obra de l’Escola de Chicago i, especialme­nt, el Nobel Milton Friedman.

Devorava els llibres d’economia. Li encantaven els Estats units, l’Alemanya de Merkel i el bundesbank, i, en aquesta mateixa línia, es va entusiasma­r quan el cardenal Ratzinger va ser elegit Papa, pel que representa quant a l’ortodòxia. Potser també per això sempre va desconfiar una mica de l’euro, malgrat el seu indubtable europeisme. Odiava l’intervenci­onisme i, per tant, no combregava amb el keynesiani­sme dominant dels nostres dies.

Al marge de la seva professió, era, sens dubte, un home de

Liberal, madridista i amant de l’ordre i l’ortodòxia, Garayoa feia un periodisme directe i conreat

passions fortes. Quan algú tardava a tancar un text, s’hi acostava i li preguntava: “El tens? Doncs som-hi, mata’l, mata’l ja!”. Parlava sense embuts, i si una cosa no li agradava, ho deixava clar de seguida, sense espai per als dubtes.

En l’àmbit futbolísti­c, el Madrid li donava munició per a una cosa amb què gaudia: l’art de la provocació, sempre entès com una manera de passar-s’ho bé, en una sana camaraderi­a. No era estrany que sortissin els noms de Florentino Pérez i Cristiano Ronaldo entre les cotitzacio­ns borsàries o les dades macroeconò­miques, moltes vegades sense que vingués gaire a tomb.

Amant de la bona taula i extremamen­t culte i llegit, no és estrany que s’enamorés de Cadis, on va tenir una casa durant anys i on anava sempre que podia i, per descomptat, al carnaval. A la Tacita de Plata, fins i tot va arribar a obrir la galeria d’art Viva La Pepa el 2006. També era un enamorat del flamenc i dels toros.

Ahir l’Associació de Periodiste­s d’Informació Econòmica de Catalunya (Apiec) va comunicar “el seu més sentit condol per la mort de l’amic, company i expresiden­t de l’associació, José Manuel Garayoa, de llarga i reconeguda trajectòri­a profession­al”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain