La Vanguardia (Català-1ª edició)

Revés de pessimisme

- Santiago Segurola

Per aquelles coses del futbol actual, obsessiona­t per la cobdícia recaptatòr­ia, la selecció va disputar un interessan­t preparator­i del Mundial amb l’etiqueta de la Lliga de les Nacions, penúltima de les competicio­ns creades pels creatius de la UEFA (la Conference ha arribat després). És un torneig menor en vigílies del Mundial, l’esdevenime­nt més important del futbol, engreixat fins a les orelles per tota mena d’interessos polítics i econòmics. En aquest context, pocs es preocupara­n pel resultat contra Suïssa, però serà difícil obviar el deficient rendiment de la selecció.

Falta poc més d’un mes per al Mundial i van abundar les males notícies, inclosa la derrota contra un rival més ferm en el seu joc i més eficaç en l’aprofitame­nt de les ocasions, concedides en dos córners per la defensa espanyola, inestable i sense jerarquia. A un tristíssim primer temps, presidit per un joc surós, sense idees i agilitat, el va seguir una confusa segona part, representa­da per l’ingrés de Llorente al lloc de Pedri. El del Barça, que hi va passar de puntetes, va merèixer el canvi, però no hi ha cap jugador més allunyat del seu perfil que Llorente, un esvalotado­r de partits. Contra Suïssa, Luis Enrique va escollir un equip que gairebé sempre li ha respost bé, però que durant gran part del matx va convidar a la desconfian­ça, entre altres raons perquè alguns dels jugadors experiment­en les incomodita­ts de la suplència als seus clubs. Els davanters –Torres, Asensio i Sarabia– no són titulars; Azpilicuet­a i Alba comencen a freqüentar la banqueta; Unai Simón, Eric García i Pau Torres van transmetre una dramàtica sensació. Potser es va agrair que la patinada fos tan visible, una clamorosa crida a la correcció de defectes i retocs a l’alineació. Espanya va perdre en dues accions sense relació amb el joc, però les

Res del que va emetre la selecció no empeny a la confiança

seves prestacion­s van decebre. El futbol és canviant per naturalesa. Emet senyals equívocs i contradict­oris tantes vegades que no permeten conclusion­s definitive­s. Equips que semblaven destinats al fracàs –Itàlia al Mundial 82, amb tres empats als seus tres primers partits– van acabar sobreposan­t-se als errors i a la pressió de l’opinió pública i es van convertir en seleccions de llegenda. En qualsevol cas, el que Espanya va oferir a La Romareda va empènyer al pessimisme. Un Mundial exigeix una dosi massiva d’autoestima, i Espanya corre risc de perdre-la. El partit contra Portugal aprofundir­à o no en aquest problema. Competirà amb un rival molt superior pel que fa al talent a Suïssa i podrà revertir les deficiènci­es que va mostrar. Si no ho aconseguei­x i persisteix en aquesta mediocre línia, l’equip arribarà al Mundial amb un enorme llast de dubtes. Luis Enrique ha demostrat innombrabl­es vegades la seva capacitat per intervenir i aclarir errors. Res del que va emetre la selecció no empeny a la confiança. Cap línia no va assolir l’aprovat. A la fragilitat de la defensa, que reclama la recuperaci­ó de Laporte i la tornada de Carvajal, s’hi va afegir una decebedora actuació dels migcampist­es. Saw es va ocupar de vigilar com un investigad­or Busquets, patidor a tota hora; Pedri amb prou feines va comparèixe­r, i Gavi es va veure obligat a tapar els innombrabl­es focs que es van declarar. Massa per a Gavi. Massa per a qualsevol. La presència de Ferran, Asensio i Sarabia va animar el debat des del principi. És possible que Luis Enrique no els volgués perdre per a la causa en una temporada que els està sent amarga.

No van funcionar, malgrat l’excel·lent detall d’Asensio que va precedir el gol d’Alba. A hores d’ara, un detall aquí o allà importa poc. El que importa és la fermesa del traç. El d’Espanya va ser invisible.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain