La Vanguardia (Català-1ª edició)

La impunitat del Frente Atlético

El club matalasser va deixar de considerar els seus ultres una penya el 2014 arran de l’assassinat del seguidor del Deportivo Jimmy, però els radicals continuen assistint als partits del Metropolit­ano

- Ca os Novo

Els insults racistes al madridista Vinícius, tant als voltants del Metropolit­ano com dins de l’estadi (l’informe de la Lliga parla de fins a 24 actes que investigar­à Antiviolèn­cia), han posat una altra vegada en evidència la laxitud amb què l’Atlètic tracta el seu grup de seguidors radicals, els coneguts com a Frente Atlético, probableme­nt el grup més violent i de pitjor historial dels aficionats espanyols.

L’Atlètic va trigar dos dies, fins dimarts a la tarda, a emetre un comunicat en què prometia col·laborar amb la policia per identifica­r els autors dels esmentats insults i en el cas que fossin socis, expulsar-los del club. Divendres va comunicar que havia obert expedient d’expulsió a tres socis.

“El dolor que sent la família blanc-i-vermella per aquests fets és enorme. No podem permetre que algú pugui relacionar la nostra afició amb aquesta mena de comportame­nts i qüestionar els nostres valors per culpa d’una minoria que no ens representa. La nostra decisió és ferma i no ens aturarem fins a expulsar-los de la família blanc-i-vermella”, sentenciav­a el comunicat.

L’Atlètic no ha tingut mai una resposta contra els seus radicals com la que va tenir el Barcelona quan Joan Laporta va fer fora els Boixos Nois del Camp Nou o Florentino Pérez els Ultrasur. Fonts del club blanc-i-vermell s’emparen en què si bé el Frente Atlético va existir com a penya legalitzad­a des de la seva fundació el 1982, el club va decidir treure’ls aquesta condició el 2014, alhora que prohibia exhibir la seva simbologia al Calderón. En aquell temps era l’afició més nombrosa de les diferents grades ultres espanyoles i agrupava uns cinc mil seguidors.

Malgrat aquesta prohibició el Frente ha continuat i continua present en tots els partits ara del Metropolit­ano; això sí, sense lluir les seves velles banderes amb simbologia franquista. També és relativame­nt normal veure els seus aficionats aixecant el braç a tall de salutació feixista. Per això mateix el club va ser sancionat a l’abril, quan alguns dels seus aficionats presents a l’Etihad de Manchester, van ser vistos fent l’esmentada salutació als quarts de final de la Champions.

El club matalasser insisteix a dir que tot això són fets aïllats contra els quals lluiten de la millor manera possible. Fonts de l’entitat assenyalen que els últims cinc anys s’han obert 433 expedients per diversos comportame­nts racistes i un total de 51 socis han estat expulsats.

Però els fets són tossuts. Gran part del Metropolit­ano va corejar en moltes fases del passat derbi “madridista­s hijos de puta”. També es va cantar “Vinícius muérete” i hi va haver força llançament­s d’objectes al camp, cosa que va denunciar l’àrbitre Munuera Montero a l’acta, i va arribar a exigir que es demanés pels altaveus del camp que es deixés de tirar objectes a la gespa, missatge que es va guanyar una sobirana xiulada de la grada.

Més enllà de la postura oficial del club, el Frente Atlético continua disposant d’una pàgina web des de la qual es poden realitzar compres del seu marxandatg­e, com ara samarretes (a 16 euros) amb els seus anagrames (una amb la llegenda Fuck RMCF), polos, pantalons, mascaretes o mitjons. La pàgina no és activa a la secció de notícies de manera pública des de l’any 2020, però sí per als subscripto­rs.

Els incidents d’aquesta temporada abans i durant el derbi no han estat ni de bon tros fets aïllats en una temporada que no va esportivam­ent massa bé per als matalasser­s i que va començar girada per als ultres amb l’anunci del possible interès de Cristiano Ronaldo per fitxar per l’Atletic.

El rumor, àmpliament propagat per la premsa, va provocar tot una commoció a la massa

CR7 no un membre d’una secció del Frente, la coneguda com a Bastión, va assassinar d’una punyalada prop d’una porta del Vicente Calderón un dels seguidor de la Reial Societat, Aitor Zabaleta, que havia arribat aquella tarda a Madrid en un autobús de seguidors de l’equip donostiarr­a que venien a presenciar un partit de la Copa. L’autor material de l’apunyalame­nt, Ricardo Guerra, va ser sentenciat a 17 anys de presó.

La segona de les morts va arribar el 30 de novembre del 2014. Aquest dia una secció dels Ria

L’informe de LaLiga presentat a la Comissió Antiviolèn­cia parla de 24 actes racistes

zor Blues, els ultres del Deportivo, l’anomenada Los Suaves, s’havia citat amb el Frente per pegar-se a la vora del Manzanares. La baralla va ser tumultuàri­a i un seguidor del Dépor amb antecedent­s per violència i tràfic de drogues, Francisco Javier Romero Taboada, àlies Jimmy, de 43 anys, conegut també com El abuelo, va patir una pallissa i el van tirar al riu, on va morir ofegat. El cas, que va ser portat per quatre jutges diferents al llarg dels anys, es va obrir i es va tancar diverses vegades perquè no se’n va poder determinar el culpable i finalment va quedar arxivat. El 2 de desembre d’aquell 2014 l’Atlètic va expulsar de manera oficial el Frente com a penya del club. Teòricamen­t tenien l’accés vedat a l’estadi. Teòricamen­t. ■

 ?? NurPhoto / Getty ?? Un grup d’aficionats radicals de l’Atlètic fent onejar una bandera del seu equip durant el partit contra el Celta del 10 de setembre
NurPhoto / Getty Un grup d’aficionats radicals de l’Atlètic fent onejar una bandera del seu equip durant el partit contra el Celta del 10 de setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain