La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cims antifeixis­tes

- Xavier Aldekoa

Quan era petit, compartia habitació i estretors amb els meus dos germans, l’Iván i en Dani, i somiàvem des del paper i la paret. A la llitera de dalt, un pòster del Pirineu, des del Cap d’Higuer fins al Cap de Creus, i una foto del Cervino ens acompanyav­en cada nit. En una de les meves llibretes de l’escola, una foto del Machapucha­re, probableme­nt la muntanya més bonica del món, em guiava cap als meus ídols d’infantesa. Volíem ser Reinhold Messner, Jerzy Kukuczka, Lynn Hill o Walter Bonatti. La muntanya i l’aventura ens fascinaven, però també el compromís d’aquells homes i dones que sentien un respecte profund pel que feien i que es van atrevir amb els impossible­s de la seva generació.

“No et fixis en el que fan, fixa’t en com ho fan”, insistia en Dani, dos anys més gran.

El compromís com a punt de partida. Messner va ser el millor muntanyenc de la seva època perquè va escalar amb el desig de romandre. El 16 d’octubre del 1986 a tres quarts de dues del migdia, el muntanyenc tirolès va assolir el cim del Lhotse i es va convertir en el primer ésser humà que va ascendir els 14 vuit mils del planeta. Però el seu valor rau en el com: sense oxigen i en estil alpí, sovint en solitari.

Avui els temps han canviat. El mateix alpinista tirolès no va tenir objeccions a l’hora de criticar les ascensions a punta de rellotge. “Ara, ferse amb els 14 vuit mils –va dir en la revista Oxígeno– no té cap importànci­a. Molts d’aquests pics (Everest, Manaslu, els Gasherbrum...) estan equipats pels xerpes perquè grans expedicion­s puguin pujar-hi sense problemes. No tinc res en contra que els senderiste­s escalin l’Everest per una via preparada, però això no és alpinisme ni aventura; això és turisme”.

Messner no deixava de banda el compromís a la muntanya. Home d’idees fermes, defensor del medi ambient, escriptor i fundador de mitja dotzena de museus, el muntanyenc italià va combatre el feixisme des dels cims. Es va negar a permetre que l’extrema dreta segrestés la imatge heroica de grans alpinistes com ell i es va reivindica­r com un tipus normal. En un dels seus llibres ho explica millor. “El feixisme va traslladar l’esperit guerrer al món de l’alpinisme. El va idealitzar i al mateix temps el va banalitzar a través del culte al cos. El compromís, la voluntat i el coratge es van convertir en símbols d’una raça superior. L’aventura era sinònim de combat”.

Messner entenia el compromís com a part indissolub­le de l’alpinisme, de la política i de la vida. Pocs van dur tanta sinceritat als cims més alts. Avui Itàlia vota amb el fantasma del feixisme sobrevolan­t les urnes. Messner ha dit diverses vegades que no se sent italià sinó tirolès, però el feixisme avui el tindrà davant. Compromès i sense por. Com a les muntanyes: tant li és si són gegants.

Messner es va negar a permetre que l’extrema dreta segrestés la imatge de grans alpinistes com ell

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain