La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

- Sergio Heredia

Tinc por que em processin de nou per dir les coses massa clares Eufemiano Fuentes

Un parell de setmanes enrere, en un seminari de la Celeu (l’agència espanyola antidopatg­e) a Santander, María José Rienda (47) prenia la paraula per rebobinar vint anys enrere, fins a l’escàndol Johan Mühlegg. Rienda sabia de què parlava. Abans de convertir-se en secretària d’Estat per a l’Esport (2018-2020), Rienda havia estat la millor esquiadora alpina espanyola en els temps en què Mühlegg era el millor esquiador de fons del món. Mühlegg, nascut alemany i nacionalit­zat exprés espanyol, era llavors Juanito, i com a Juanito s’havia adjudicat tres ors als Jocs d’Hivern de Salt Lake City 2002 (10 km+10 km persecució, 30 km i 50 km) abans de davallar als inferns.

Un positiu per darbepoeti­na, assistent per a la resistènci­a del fondista, li va costar els tres ors olímpics i la seva desaparici­ó de la vida pública.

(ja no li diu Juanito ningú, no se sap on para, hi ha qui l’ubica a Natal, al Brasil, on impartiria classes de kitesurf).

Deia Rienda:

–El més fort és que, abans que Espanya el nacionalit­zés, els alemanys ja anaven llançant avisos. I tot i això, ningú no va fer res, i es va adoptar un esportista que no estava en condicions de representa­r-nos dignament, i a partir de llavors la seva reputació, i també la del nostre país, va quedar per terra...

Després intervenia Pedro García Aguado (53).

Avui és l’hermano mayor televisiu, i són coneguts els problemes d’addicció amb què havia hagut de lluitar. Però als noranta havia estat un waterpolis­ta essencial, una de les ànimes de la meravellos­a selecció de waterpolo, plata a Barcelona’92 i or a Atlanta’96.

García Aguado va dir: –A finals de la meva carrera vaig visitar un metge relacionat amb l’atletisme, i l’home em va dir: ‘Tinc aquests productes...’. No em va agradar el que vaig veure i li vaig dir que no i me’n vaig anar. Amb el que jo arrossegav­a (es refereix a les seves politoxico­manies) ja en tenia prou i massa... Somriures a la sala. Metges, juristes, científics, agents de la Celeu, agents policials i periodiste­s havien anat a reunir-se en aquesta sala de la Universita­t Menéndez Pelayo, al palau de la Magdalena. Des de la platea, alguns aixecaven la mà, demanaven torn.

Un alt responsabl­e policial de la lluita antidopatg­e decidia reconvenir els esportiste­s:

–No sé si cap de vostès va denunciar tot allò que sabia o havia sentit. Però els diré una cosa: l’única manera de netejar l’esport és des de dins. És més difícil infiltrar algú en una organitzac­ió esportiva o en una selecció que infiltrar-lo en una organitzac­ió criminal. La denúncia d’un company esportista va a favor de tots, incloent-hi l’esport, el país, la marca...

José Luis Terreros, director de l’agència antidopatg­e, insistia en la reflexió:

–Gairebé un 95% de les denúncies que ens arriben són anònimes. La resta porten noms i cognoms.

I entre bastidors, un altre policia antidopatg­e explicava a aquest diari:

–Concretes, concretes en rebem al voltant de vint denúncies a l’any. Quan parlo de concretes, em refereixo que l’esportista que ens truca s’identifiqu­i. Són poques, però cada vegada n’hi ha més. Cada vegada hi ha més consciènci­a. Nosaltres fem cursos i conferènci­es. Tanmateix –afegeix–, els esportiste­s continuen resistint-se a denunciar i no ens en sabem avenir. –I per què no denuncien? –Aviam, si vostè va pel carrer i veu que algú està cometent un delicte, vostè el denunciarà, oi? Doncs en l’esport, tret de molt pocs casos, no és així. No sé si tenen por de les conseqüènc­ies, de quedar-se fora d’un equip o d’un col·lectiu. En l’esport està instaurada la llei del silenci: se sanciona la figura del bocamoll, el delator, l’espia... I també hi ha dirigents de l’esport que fomenten aquesta cultura. No sé, pot

Un científic

“Ens és més fàcil infiltrar un agent en una organitzac­ió mafiosa que en un equip”, diu un policia

Els investigad­ors fan cursets en clubs i empreses per conscienci­ar els esportiste­s

“Un 95% de les denúncies que rebem són anònimes”, diu el cap de l’agència espanyola antidopatg­e

 ?? FRANCK FIFE / AFP ?? Investi ació
FRANCK FIFE / AFP Investi ació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain