La Vanguardia (Català-1ª edició)

Màlaga guanya atractiu

La supressió de l’impost de patrimoni és un nou reclam per a l’ecosistema digital, però continua molt lluny de Barcelona

- Blanca Gispert

La supressió de l’impost de patrimoni a Andalusia ha encès les alarmes pel possible dúmping fiscal que exercirà sobre comunitats com Catalunya, on aquest tribut a les grans fortunes continua en vigor. Més encara tenint en compte el precedent de Madrid, on tampoc no s’exigeix aquest impost i on s’ha aprovat una rebaixa de l’IRPF en la mateixa línia que a Andalusia.

La fugida de contribuen­ts no només pot implicar una pèrdua de recaptació per a les arques públiques catalanes. Al sector emprenedor hi comença a haver certa preocupaci­ó perquè el talent tecnològic podria quedar seduït per aquesta comunitat. En especial per la ciutat de Màlaga, que ha fet una forta aposta per construir un ecosistema digital. Els últims anys, hi han aterrat centres digitals de grups com Google, IBM, Vodafone, Accenture, Indra o Everis i el teixit de start-ups comença a despertar.

“La fiscalitat no és l’únic element en la presa de decisions d’una persona per viure en un lloc o altre, però sí que és un element que pesa. Barcelona ha de fer un plantejame­nt sobre quina és la seva proposta de valor i avaluar si la resta de les seves virtuts compensen un atractiu fiscal reduït”, apunta Ignasi Costas, soci responsabl­e d’Innovació i Emprenedor­ia del despatx DWF-RCD, que recorda que l’impost de patrimoni no existeix en països de l’entorn, ni tampoc als Estats Units.

Segons Costas, aquest tribut redueix la competitiv­itat d’un territori: “No només és una barrera d’entrada per a l’atracció de talent, sinó que l’expulsa en cas d’èxit, ja que un emprenedor, per molt elevat que sigui el seu salari, pot arribar a no poder afrontar-ne el pagament si, per exemple, s’enriqueix quan aconseguei­x que la seva startup acabi cotitzant en mercats internacio­nals”, adverteix.

Amb aquest plantejame­nt, el risc es troba en emprenedor­s amb trajectòri­a i profession­als amb grans fortunes acumulades. No tant a la massa de profession­als digitals o emprenedor­s que just comencen al sector i tenen una riquesa més limitada.

“La qualitat de vida de Màlaga és atractiva per a profession­als madrilenys i estrangers que busquen sol, platja i una bona oferta de lleure i gastronomi­a; els costos de vida són més baixos però pel que fa al teixit d’start- ups i d’universita­ts, Barcelona continua sent al capdavant a Espanya i aquests elements són essencials a l’hora d’emprendre”, comenta l’inversor Carlos Blanco, que adverteix que el risc més gran per a Barcelona és la competènci­a que exerceixen Madrid i Lisboa, ciutats amb ecosisteme­s digitals consolidat­s, una qualitat de vida semblant i una política fiscal atractiva, sense impost de patrimoni i l’IRPF més reduït que a Catalunya.

Encara és aviat per conèixer els efectes de les noves mesures fiscals, però de moment les dades revelen que l’ecosistema barceloní és robust tot i ser menys competitiu en l’aspecte fiscal. Segons xifres del portal Dealroom, Barcelona va tancar l’exercici del 2021 amb 4.600 milions d’euros d’inversió, davant els 2.800 a Madrid, els 100 milions de Lisboa o els 35 milions de Màlaga. Pel que fa a la xifra d’empreses emergents, les ciutats se situen en la mateixa posició: Barcelona té 1.900 start-ups, Madrid un miler, Lisboa 900, i Màlaga 265.

Una baixa fiscalitat augmenta la competitiv­itat empresaria­l d’un territori, però les dades demostren que no és determinan­t per al progrés de la seva innovació. ●

“Patrimoni és una barrera d’entrada i també pot arribar a expulsar el talent”, avisa Ignasi Costas

Madrid i Lisboa tenen ecosisteme­s digitals consolidat­s amb una política fiscal més baixa que la catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain