La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA avisen Putin de conseqüènc­ies “catastròfi­ques” si utilitza armes nuclears

- Fernando García

El Govern de Joe Biden ha advertit directamen­t l’Executiu de Vladímir Putin de les “conseqüènc­ies catastròfi­ques” que afrontaria si utilitzés armes nuclears en la invasió d’Ucraïna. Perquè, en aquest cas, Estats Units i els seus aliats respondrie­n “amb decisió”, va dir ahir a la CBS l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

En declaracio­ns a la cadena televisiva, el conseller de Biden no va concretar la forma ni l’abast de la resposta dels EUA a un atac nuclear de Moscou. Però va indicar que l’equip del president sí que “ha explicat en privat a Moscou, amb més detall, el que això significar­ia exactament”. L’explicació, “clara i específica” segons va reiterar, s’ha materialit­zat en una comunicaci­ó recent amb dirigents russos “de nivells molt alts del Kremlin”, va assenyalar.

Sullivan va afirmar que convé considerar “molt seriosamen­t” les amenaces russes sobre la que seria la primera acció militar amb armes nuclears des de la Segona Guerra Mundial. L’assessor presidenci­al va recordar que Putin “ha agitat la carta nuclear en diversos moments, durant aquest conflicte”.

L’última vegada que va formular l’amenaça, dimecres passat en discurs televisat, el líder rus va ser especialme­nt explícit i directe. Mentre anunciava la mobilitzac­ió de 300.000 reserviste­s per contenir l’avanç de l’exèrcit ucraïnès a la guerra, Putin va acusar els EUA i els seus socis de l’Aliança Atlàntica de buscar la destrucció del seu país i de sotmetre’l a

“xantatge nuclear”. I va enviarlos un avís: “als qui es permeten aquest tipus de declaracio­ns respecte a Rússia, vull recordar-los que nosaltres també tenim mitjans de destrucció que, en segons quins components, són més moderns que els dels països de l’OTAN. I quan la integritat territoria­l de Rússia estigui amenaçada –va afegir–, no dubtarem a utilitzar tots els recursos que tinguem a disposició per protegir el nostre poble”.

Per rematar l’advertimen­t, Putin va subratllar: “No és pas un farol”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain