La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ultradreta ja és aquí

- Jordi Juan Director

AItàlia no hi ha hagut un miracle d’última hora i s’ha consumat la victòria de la ultradreta. La tercera economia d’Europa ha passat de tenir un primer ministre tecnòcrata europeista com Mario Draghi a tenir una jove política com Giorgia Meloni que sempre ha militat en l’extrema dreta que vol frenar la immigració il·legal, defensa la “família natural” i ha estat molt crítica amb la UE. La notícia ja no ens hauria d’agafar per sorpresa. Fa una setmana destacàvem els bons resultats de la ultradreta a Suècia, i abans, la mirada havia estat centrada a França davant la possibilit­at que, per primer cop, l’ultra Marine Le Pen pogués assolir la presidènci­a de la República Francesa. No ens enganyem: la ultradreta ja és aquí.

Ja fa temps que l’electorat ha perdut la por de votar l’extrema dreta, especialme­nt les classes populars que eren l’espai tradiciona­l d’on obtenia l’esquerra el seu principal rèdit. Les nostres llibreries són plenes d’assajos de sociòlegs, filòsofs i politòlegs que fa anys que alerten sobre aquest creixement i proven de buscar una alternativ­a per frenar-lo. Però la realitat, com s’ha demostrat a Itàlia, és la que és. Milers de ciutadans dipositen la seva fe en aquestes formacions que els prometen tornar a un passat que va ser millor i que ofereixen solucions dràstiques i directes a problemes molt complexos com la immigració o la identitat sexual. L’onada no sembla que s’hagi d’aturar fins que aconseguei­xin el poder. Potser, aleshores, aquell electorat s’adonarà que les seves apostes han estat unes fugues cap endavant i que els problemes no només han persistit, sinó que s’han agreujat. És el que succeeix ara al Brasil, on el fins fa poc temps demonitzat Lula da Silva pot guanyar en primera volta les eleccions de diumenge vinent, després de la pèssima gestió de Jair Bolsonaro.

Tothom estarà a partir d’avui pendent de la marxa del futur gabinet de Meloni. I especialme­nt serà seguit des d’Espanya, perquè quan falten uns 15 mesos per a les eleccions generals, el que passi allà pot influir en el comportame­nt de l’electorat espanyol.

 ?? MVrciVl G illén / E E ??
MVrciVl G illén / E E

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain