La Vanguardia (Català-1ª edició)

El càrrec de Matteo Salvini a la Lliga perilla després de ser humiliat a les urnes

-

culpes només s’atribueixe­n a l’exministre de l’Interior, que ha comès grans errors amb la seva ambigüitat amb Rússia o en qüestions econòmique­s. El president de la regió del Vèneto, el dux Luca Zaia, ja ha advertit que “no es poden trobar simples justificac­ions”. L’eurodiputa­t Gianantoni­o Da Re va demanar directamen­t la seva dimissió, però Salvini es resisteix i de moment només ofereix un procés d’escolta en el partit. “No he tingut mai tantes ganes de treballar”, va respondre, atribuint el pèssim resultat al preu d’haver governat juntament amb l’esquerra, amb Mario Draghi, mentre Germans d’Itàlia era a l’oposició.

És probable que la caiguda de Salvini no sigui immediata, sinó que els seus enemics al partit esperin a algun tipus d’esdevenime­nt exterior –potser noves evidències de la seva proximitat a Vladímir Putin– per defenestra­r-lo. En qualsevol cas, si es queda serà un element perillós per a Meloni, amb qui no hi ha hagut mai sintonia personal. No acceptarà de bon grat aquest paper secundari, tot i que de moment promet estabilita­t: “Ens mantindrem durant cinc anys, sense canvis, i centrant-nos en el que cal fer”, va assegurar en una compareixe­nça.

Silvio Berlusconi, en canvi, és feliç als seus gairebé 86 anys. Ha recuperat un escó al Senat nou anys després d’haver estat expulsat per ser condemnat per frau fiscal a Mediaset. S’ha fet elegir a Monza –on fa poc va comprar un equip de futbol que ha portat a la Serie A– i també ha aconseguit que la seva companya, Marta Fascina, amb qui va celebrar un casament fictici, hagi resultat elegida per una circumscri­pció a Sicília, on no se l’ha vista mai. Forza Italia té un 8% dels vots, i malgrat que ja no és el cap de la coalició, sí que és indispensa­ble per a la governabil­itat. El seu somni és ser el director d’orquestra de les noves generacion­s ultradreta­nes. El que ha passat aquest cap de setmana a Itàlia és en part, la seva obra: va ser ell el primer a no dubtar de pactar amb els hereus del postfeixis­me i la Lliga Nord. Ara ha estat devorat pels seus socis. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain