La Vanguardia (Català-1ª edició)

La majoria de Meloni dependrà dels parlamenta­ris de Berlusconi

-

El partit de Meloni és el més votat de la dreta. Ha obtingut un resultat espectacul­ar (26%), si tenim en compte que en les eleccions del 2018 amb prou feines va superar un 4%. Meloni ha arrasat la Lliga al nord, i ha noquejat Matteo Salvini, personatge molt condiciona­t pels seus contactes a Rússia. També ha robat vots a Forza Italia. Els Germans d’Itàlia han reunit gairebé un 60% de les paperetes de la dreta, però no obtenen el mateix percentatg­e d’escons dins de la coalició. Motiu: els candidats més ben situats als col·legis regits pel sistema majoritari uninominal es van repartir amb altres criteris. Gràcies a això, el partit de Berlusconi adquireix una posició determinan­t a les dues cambres, però no la Lliga de Salvini.

Associat al Partit Popular Europeu, Berlusconi es converteix en el propietari de l’acció d’or. Moderarà Meloni? Aquesta no és la qüestió. Estem parlant d’una relació de poder. L’empresari de Milà farà valer aquesta posició de control al mercat interior i a l’exterior, així a Roma com a Brussel·les i Washington. Berlusconi aspira a la presidènci­a del Senat, cambra clau per a l’estabilita­t política del país, ja que en el sistema constituci­onal italià la Cambra dels Diputats i el Senat pesen el mateix. Des de la presidènci­a del Senat es pot desfermar una crisi governamen­tal. Amb tres canals de televisió, també. Amb la principal fortuna del país, també.

El nomenament del ministre d’Economia i dels quadres governamen­tals encarregat­s de gestionar els abundants fons europeus de recuperaci­ó (191.000 milions d’euros) seran un capítol clau de les negociacio­ns que s’apropen. Podríem dir el mateix dels ministeris d’Exteriors i Defensa. Brussel·les i Washington esperen

Meloni hi ha una bona relació, que va quedar en evidència quan en plena campanya electoral el primer ministre sortint va expressar la seva confiança en el futur govern “sigui quin en sigui el color”. Aquell dia, Draghi va deixar a l’estacada Enrico Letta. Amb la seva excel·lent agenda a Brussel·les i Washington, l’expresiden­t del Banc Central Europeu també dibuixarà perímetres. Antony Blinken, secretari d’Estat nordameric­à, ja va anunciar ahir que espera que Itàlia continuï col·laborant en la qüestió d’Ucraïna.

Tercer control, Sergio Mattarella, president de la República. La simpatia de Mattarella per Meloni és perfectame­nt descriptib­le. És molt minsa. El president vigilarà els contrapeso­s institucio­nals. El bloc de la dreta no ha aconseguit els escons necessaris per tramitar una reforma constituci­onal sense referèndum. ●

 ?? MaAVIO LO SCALZO / Reuters ?? Silvio Berlusconi dos dies abans del tancament de la recent campanya electoral
MaAVIO LO SCALZO / Reuters Silvio Berlusconi dos dies abans del tancament de la recent campanya electoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain