La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contenció a la UE i eufòria entre l’extrema dreta

Brussel·les evita valorar l’èxit de Meloni, aclamada per Le Pen i Zemmour

- Esther Herrera / Eusebio Val

“Esperem una cooperació constructi­va amb les noves autoritats italianes”. Així espera la Comissió Europea que pugui ser la relació amb el nou govern italià que, previsible­ment, tindrà Giorgia Meloni com a primera ministra. El portaveu de la Comissió, Eric Mamer va rebutjar valorar el significat del vot dels italians com una protesta contra la UE. “Veure en aquestes eleccions una espècie de judici sobre Europa em sembla, en qualsevol cas, una simplifica­ció extrema”, va afirmar.

La sensació d’alleujamen­t que va deixar el triomf d’Emmanuel Macron a França a l’abril ha estat diferent de la que flotava ahir després dels comicis a Itàlia, tercera economia de l’eurozona i país fundador de la UE. Poc després dels primers resultats que van donar Macron com a guanyador, els presidents del Consell, Charles Michel, i de la Comissió, Ursula von der Leyen, es van afanyar a felicitar-lo. Aquesta vegada no ha passat.

Al contrari, els líders de la ultradreta francesa van córrer a felicitar Meloni. Marine Le Pen, líder del Reagrupame­nt Nacional (RN, ex Front Nacional), que va aconseguir un 41% de vots a les presidenci­als, va afirmar que “el poble italià ha decidit reprendre el seu destí elegint un govern patriota i sobiranist­a”. Le Pen no ha tingut una relació fàcil amb Meloni. La italiana no va demanar el vot per a la líder de l’RN a les presidenci­als i Le Pen és més pròxima a Matteo Salvini, el cabdill de la Lliga. Amb tot, el triomf de la coalició de dretes és una excel·lent notícia per a Le Pen perquè avala la seva tesi que l’RN pot aglutinar els conservado­rs, cosa que trenca el tabú contra les coalicions amb l’extrema dreta.

El fundador del partit Reconquest­a, Éric Zemmour, es va felicitar de l’èxit de Meloni en aquests termes: “Com no hem de veure aquesta victòria com la prova que sí, que arribar al poder és possible?”. El dirigent d’extrema dreta, que va fracassar a les presidenci­als i legislativ­es, va dir que el poble italià és “orgullós” i “es resisteix a morir”.

El partit ultradretà alemany AfD va saludar també la victòria de Meloni. “Alternativ­a per a

Alemanya felicita Giorgia Meloni per la seva elecció i li desitgem que sigui la primera dona que presideix un govern italià”, van afirmar en un comunicat els dos líders de la formació, Alice Weidel i Tino Chrupalla.

El Partit Popular Europeu va felicitar Forza Italia, grup del qual forma part a l’Eurocambra, i va confiar que el partit “guiarà el pròxim govern cap a un camí que treballi pels interessos dels italians i com a part d’una Europa forta i estable”, va dir el partit a través de les xarxes. Al contrari, la líder del grup socialdemò­crata, l’espanyola Iratxe García Pérez, va denunciar que “el postfeixis­me de Meloni arriba a Itàlia acompanyat de l’aliança de Forza Italia, del PPE, i la Lliga, d’Identitat i Democràcia”.

Després de l’elecció de Meloni, el partit dels Conservado­rs i Reformiste­s Europeus (del qual forma part Vox i del qual Meloni és presidenta) guanya presència entre els caps d’Estat i de Govern de la UE. Es converteix en el tercer grup més representa­t respecte a la seva població.

En cas de ser primera ministra, Meloni s’afegirà a Mateusz Morawieki, primer ministre de Polònia, i a Petr Fiala, de la República Txeca. Tots dos ja li han donat l’enhorabona. ●

“Com no hem de veure aquesta victòria com la prova que sí, que arribar al poder és possible?”, va dir Zemmour

 ?? PVSCVL GUYOT / VFP ?? Marine Le Pen en un acte d’RN a Cap d’Agde
PVSCVL GUYOT / VFP Marine Le Pen en un acte d’RN a Cap d’Agde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain