La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un exalumne mata 15 persones, la majoria nens, en una escola de Rússia

L’atacant va irrompre a trets en una escola d’Ijevsk i després es va suïcidar

- GonzAlo ArAgonés

Durant l’últim atac contra una escola a Rússia, ahir un home armat va causar una tragèdia a Ijevsk, capital de la república d’Udmúrtia (Volga), que fa recordar les ocorregude­s durant els últims anys en diverses regions. Almenys 15 persones van resultar mortes, entre elles, 11 nens, dos guàrdies de seguretat i dos professors, va informar el Comitè d’Instrucció, que a Rússia és l’encarregat d’investigar els delictes més greus.

Als professors i estudiants se’ls va evacuar immediatam­ent, van dir testimonis dels fets en diversos canals de Telegram. Les imatges difoses per les xarxes socials mostren desenes de nens i mestres sortint atemorits de l’escola, alguns d’ells ensangonat­s, així com alumnes amagats a les aules. Tal com acostuma a ser habitual a Rússia, el centre acull tant alumnes de primària com de secundària, des del primer curs fins a l’11è.

El governador de la regió, Aleksandr Bretxàlov, va confirmar en un vídeo, visiblemen­t emocionat, que entre les víctimes mortals hi havia nens i almenys un guàrdia de seguretat, el primer que va matar quan va irrompre a l’escola.

Els investigad­ors van informar que l’atac també va ferir 24 persones, 22 d’elles, menors.

Alguns alumnes que no podien escapar pels passadisso­s van saltar per les finestres i van patir diverses lesions i fractures.

Una alumna de l’escola 88 d’Ijevsk, on va passar la tragèdia, va dir al canal Baza que estava fent classe de matemàtiqu­es quan va sentir trets. L’home va disparar contra la seva professora i després va sortir de la classe cap al passadís cridant: “On sou, cabrons?”.

L’autor del tiroteig va ser identifica­t: era Artiom Kazàntsev, de 34 anys, i graduat al mateix centre educatiu. Segons el governador Bretxàlov, estava registrat com a pacient en un centre psiquiàtri­c. Posteriorm­ent el ministre d’Educació de Rússia, Serguei Kravtsov, que va arribar a la ciutat juntament amb el de Salut, Mikhaïl Muraixko, i un equip de metges i psicòlegs per ajudar les víctimes, va dir a Tass que li havien diagnostic­at “esquizofrè­nia”.

L’atacant va irrompre al centre vestit amb una samarreta negra amb símbols nazis i passamunta­nyes.

Es desconeixe­n els motius que el van empènyer a cometre aquesta matança. Després del que va passar, els investigad­ors van registrar el seu habitatge per obtenir més detalls i van procedir a “estudiar la personalit­at de l’atacant, els seus punts de vista i el seu entorn”, va assenyalar el Comitè. També “s’està comprovant la seva simpatia amb la ideologia nazi”, va afegir.

Armat amb dues pistoles d’aire comprimit reconverti­des i una gran quantitat de munició, l’atacant va irrompre en una de les aules del centre educatiu i es va atrinxerar al segon pis, des d’on va disparar els policies que s’hi acostaven. No va fer cap reclamació.

Als carregador­s d’una pistola, les fotos de la qual es van publicar a les xarxes socials, s’hi pot llegir la paraula “odi” escrita amb pintura vermella

La directora va tenir temps de tancar-se a l’oficina amb un adolescent que havia estat ferit.

Finalment l’home va acabar suïcidant-se. “Els policies han trobat el cos de l’home. Segons les nostres informacio­ns, s’ha suïcidat”, va indicar el Ministe

L’home portava una samarreta negra amb símbols nazis i era pacient d’una institució psiquiàtri­ca

ri de l’Interior rus. Els investigad­ors van publicar un breu vídeo que mostra al presumpte atacant ja mort. A l’enregistra­ment s’hi veu el cos de l’home inert a terra, en una classe, al costat d’un bassal de sang, mobles caiguts i papers escampats per tot arreu.

El president de Rússia, Vladímir Putin, i altres autoritats van lamentar “profundame­nt la mort de les persones, els nens, a l’escola”, va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va qualificar el que havia passat d’“atac terrorista, comès per una persona que aparentmen­t formava part d’una organitzac­ió o grup neofeixist­a”.

La tragèdia d’Ijevsk, una ciutat de 640.000 habitants a 960 quilòmetre­s a l’est de Moscou, en recorda unes altres dues patides per Rússia l’any passat en centres escolars. El maig del 2021 un adolescent, exalumne d’una escola de Kazan (República de Tatarstan), va causar 9 morts i 23 ferits. Al setembre un estudiant va assaltar la Universita­t de Perm (Urals), va matar sis persones i va ferir-ne mig centenar. I aquest mateix any, a l’abril, un home va matar dos nens i una mestra en una llar d’infants a Uliànovsk (Volga) abans de suïcidar-se. ●

 ?? Ag ?? Un grup de policies transporta una de les víctimes del pistoler d’Ijevsk
Ag Un grup de policies transporta una de les víctimes del pistoler d’Ijevsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain