La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els cubans ratifiquen el matrimoni gai, tot i que amb un vot clar de protesta

Part d’un 33% del no al projecte del règim s’entén com a mostra de malestar

- F rnando García

Els cubans van aprovar en referèndum el matrimoni homosexual, així com l’adopció de nens per aquestes parelles i la gestació subrogada, tot això dins el nou Codi de les Famílies proposat pel règim i sotmès a consulta diumenge. El projecte va rebre, no obstant això, el rebuig d’un terç dels votants (33.13%), un fet que, en gran part, cal interpreta­r com un vot de protesta per la penosa situació del país i l’autoritàri­a política del Govern, gestos d’obertura a part.

En aquest clima de malestar social per les depauperad­es condicions de vida i per la repressió del Govern presidit per Miguel Díaz-Canel sota el lideratge històric de Raúl Castro, el Sí a la unió de persones del mateix sexe i altres opcions reconegude­s a la nova normativa va obtenir un 66,87% dels vots: un índex molt allunyat d‘un 97,7% i un 90,61% que la dictadura va aconseguir durant les dues consultes generals anteriors, celebrades respectiva­ment el 1976 i 2019 per ratificar diferents versions de la Constituci­ó.

Destacats membres d’organitzac­ions dissidents favorables al contingut del projecte, inclosos alguns defensors dels drets LGTBI, van anunciar anteriorme­nt el propòsit de votar No com a senyal de descontent­ament per la falta de llibertats, la mancança i insuficièn­cia de productes bàsics i l’actitud inflexible del Govern contra qualsevol persona que es rebel·la.

Cal recordar que no fa ni tres mesos des que la Fiscalia General cubana va confirmar, al juny, la condemna a penes de fins a 25 anys de presó per a 297 dels milers de manifestan­ts que van participar en les sonades protestes de l’11 i 12 de juliol del 2021.

El record d’aquestes dures sentències, i sobretot les dificultat­s per alimentar-se i tirar endavant durant el dia a dia treuen tota la brillantor al que per si mateix és un gran avanç per al reconeixem­ent de les noves formes de convivènci­a i paternitat; un avanç generosame­nt publicitat pels mitjans oficials en una campanya que, tot i això, en va negar l’espai per als partidaris del No, inclosa l’Església catòlica i altres confession­s.

El Codi de les Famílies, impulsat especialme­nt per Mariela

Castro, directora del Centre Nacional d’Educació Sexual i filla de Raúl Castro, consagra “el dret de les dones a decidir sobre els seus cossos” i “el desenvolup­ament ple dels drets sexuals i reproducti­us a l’entorn familiar amb independèn­cia del sexe, gènere, orientació sexual i identitat de gènere, situació de discapacit­at o qualsevol altra circumstàn­cia personal” de cadascú. També garanteix la “gestació solidària” o subrogada en benefici d’“els que volen assumir la maternitat o la paternitat i es veuen impedits per assumir-la per alguna causa mèdica” o “quan es tracti d’homes sols o parelles d’homes”.

La normativa dedica un ampli capítol a la violència familiar, les principals víctimes de la qual són “les dones i altres persones per la seva condició de gènere; les nenes, nens i adolescent­s; les persones adultes grans, i les persones en situació de discapacit­at”. Les víctimes tenen dret a una “tutela urgent” del Govern.

L’aprovació del Codi de les Famílies corona un canvi radical en la mentalitat, actituds i polítiques d’un règim que durant molts anys va maltractar, va marginar i va castigar els gais. El 1965, sis anys després de la revolució liderada per Fidel Castro, el Govern va crear els camps de treball de les

Unitats Militars d’Ajuda a la Producció (UMAP) per a reconduir i reinserir a la societat socialista els homosexual­s i altres persones que, tal com va dir llavors Raúl Castro, havien pres “un camí equivocat” i es negaven a complir el servei militar o s’oposaven als dictats del règim. Als centres, que

El nou Codi de les Famílies legalitza l’adopció per part de pares homosexual­s i la gestació subrogada

La legislació és un gir radical en el tracte als homosexual­s, que als seixanta eren castigats en camps de treball

van funcionar tres anys, hi va haver tancats uns 25.000 cubans, segons estimacion­s no oficialist­es. L’encara denominada Revolució ara rectifica el rumb respecte a aquell moment fosc, però el rectifica –lamenten els crítics– sense demanar perdó pels abusos dels seus dirigents. ●

 ?? Ramre Esalersa / AP ?? Dues dones registren el seu vot en un col·legi electoral de l’Havana durant la votació de diumenge
Ramre Esalersa / AP Dues dones registren el seu vot en un col·legi electoral de l’Havana durant la votació de diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain