La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Japó afronta dividit el funeral d’Estat de Shinzo Abe

- Isma l Arana

Tot està preparat al Japó per al funeral d’Estat que se celebrarà aquest dimarts en honor de l’ex primer ministre Shinzo Abe, assassinat a sang freda al juliol. Tot i això, la meitat dels nipons estan en contra de la cerimònia i la popularita­t del Govern està sota mínims per dispensar aquest honor a Abe.

Tal com es va anunciar dies després del seu assassinat a trets a Nara en un acte electoral, el funeral tindrà lloc a l’estadi Nippon Budokan de Tòquio. L’esdevenime­nt comptarà amb la presència de representa­nts de més de 200 països i organitzac­ions internacio­nals, entre els quals la vicepresid­enta dels Estats Units, els primers ministres de l’Índia, Austràlia o Singapur, o el president del Consell Europeu.

Però la presència de personatge­s tan il·lustres no convenç una part de la població, profundame­nt dividida per la celebració de l’acte oficial (la meitat dels japonesos el rebutgen, segons diverses enquestes locals). Els últims dies, milers de persones han sortit als carrers per mostrar el seu descontent­ament.

La setmana passada un home de 70 anys es va calar foc davant la residència del primer ministre com a acte de protesta.

Una de les principals raons de queixa és l’alt cost, uns dotze milions d’euros a càrrec de l’erari públic. Aquesta suma es destinarà sobretot a seguretat –fins a 20.000 agents es desplegara­n avui a la capital– i a atendre els dignataris estrangers. Els crítics asseguren que és un malbaratam­ent inútil a compte del ciutadà i que aquests diners s’haurien de fer servir per ajudar els més necessitat­s en aquests temps de dificultat­s. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain