La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin atorga la ciutadania a l’exanalista de la CIA i pròfug Edward Snowden

- Washington

El president rus, Vladímir Putin, va firmar ahir el decret que atorga la ciutadania russa a l’exanalista i excontract­ista de la CIA i de l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units Edward Snowden. La decisió apuntala la protecció i asil en aquell país de qui fa 9 anys es va convertir en pròfug de la justícia dels Estats Units després de revelar informació classifica­da sobre el funcioname­nt i els mètodes de les entitats d’intel·ligència de Washington, incloent-hi les accions de vigilància de funcionari­s i dirigents estrangers.

Snowden es va instal·lar a

Rússia el 2013 per escapar-se d’un judici als EUA per vulneració de la llei d’Espionatge. L’octubre del 2020 Moscou li va concedir residència permanent. Aleshores, el novembre d’aquell any, va sol·licitar també la ciutadania. Un mes més tard, tant ell com la seva esposa, la també estatunide­nca Lindsay Mills, van tenir un fill allà, un fet que li garantia l’estatus que ahir li va reconèixer el president rus.

Snowden ha mantingut un perfil baix a la seva nova pàtria, tot i que fa tres anys va dir que estaria disposat a tornar als Estats Units si se li garantia un judici just. En algunes ocasions ha criticat les polítiques del Kremlin a les xarxes socials.

La concessió de la ciutadania a l’excontract­ista de l’NSA coincideix amb la mobilitzac­ió de 300.000 reserviste­s per reforçar les forces russes en la invasió d’Ucraïna. La crida a files afecta gairebé tots els ciutadans menors de 65 anys, però Snowden està exempt, segons el seu advocat, per no haver servit abans a les forces armades del país ni haver participat mai en un combat armat.

Edward Snowden, nascut a Carolina del Nord fa 39 anys, va filtrar com l’NSA recopilava ingents quantitats de dades que passaven per companyies d’internet, així com detalls del pressupost d’intel·ligència dels EUA i de l’abast de la vigilància de funcionari­s i fins i tot líders d’altres països. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain