La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès se sotmet a una prova de solvència sota la mirada de Junts

El president anunciarà mesures per valor de 300 milions per fer front a la inflació

- Àlex Tort

Dues trucades de fa dos diumenges i dilluns de la cúpula de Junts a la d’ERC van posar fil a l’agulla per trampejar l’amenaça d’una consulta a la militància del partit que presideix Laura Borràs per dirimir si surten del Govern. Avui Pere Aragonès afronta un debat de política general menys tens del que es podria esperar fa uns dies, quan les veus a JxCat per abandonar el Palau de la Generalita­t creixien. La mateixa Laura Borràs i Jordi Turull han matisat l’ultimàtum fins al punt que a Esquerra celebren públicamen­t que ja “no existeixi”. El president té ara un millor clima perquè l’interès el captin les polítiques socials, com els 300 milions d’euros que destinarà a reduir l’impacte de la inflació en les famílies, les empreses, les llars més vulnerable­s, el sector primari o els joves. A més, anunciarà una bateria d’iniciative­s per combatre el canvi climàtic i l’encariment de l’energia.

Però també farà una “proposta àmplia” per avançar cap a l’autodeterm­inació que apel·larà al sobiranism­e –en el sentit més ampli de la paraula– i el catalanism­e. La proposta ja l’ha compartida amb Junts. Un gest de deferència cap al soci del Govern que ha contribuït també què les aigües no es desbordin, malgrat que falti saber si els postconver­gents avalen la idea d’anar més enllà de l’independen­tisme per provar d’assolir “la república catalana”.

El que queda clar és que aquest debat de política general marcarà d’una manera o altra el decurs de la legislatur­a, i més concretame­nt el futur més immediat del Govern. El nivell de conflicte entre ERC i Junts ha estat tan gran que ara per ara el PSC s’està veient desplaçat del focus d’atenció d’aquestes sessions tot i ser el líder de l’oposició.

Amb tot, i malgrat les aproximaci­ons per calmar els ànims, la ruptura de Junts amb el Govern continua com a teló de fons. ERC no pot evitar mirar de cua d’ull el partit de Borràs i Turull, perquè, més enllà de les intervenci­ons de demà al Parlament, la setmana està oberta que els grups parlamenta­ris presentin propostes de resolució en l’eix nacional que facin bullir altra vegada públicamen­t les desavinenc­es entre els socis. I molt probableme­nt també entre ells i la CUP. “Segur que en una d’elles [de les propostes de resolució] hi plantegen la confrontac­ió”, raonen des de files republican­es davant unes votacions que es materialit­zaran divendres.

Aquest xic de malfiança tam

Toni Batllori bé el va expressar ahir Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, quan va reclamar a Junts que el debat de política general ha de servir per “reforçar el Govern”, i no pas per “desestabil­itzar-lo”.

En tot cas, que s’ha abaixat el to és evident. Ho va reflectir ahir el vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, quan va assegu

La tensió s’ha relaxat, però els republican­s es malfien de les propostes de resolució que presenti JxCat

El cap del Govern enunciarà iniciative­s per combatre el canvi climàtic i l’encariment de l’energia

rar que Junts i ERC han treballat perquè el debat de política general “vagi bé”. La feina és amb discreció i, segons el dirigent de JxCat, la continuara­n mantenint “en les trobades, reunions i intercanvi­s de papers per fer possible un Govern que tiri endavant el país, que faci feina i que també avanci cap a la independèn­cia”. Els termes emprats aquí per Puigneró són semblants als d’Aragonès.

Que el president pensa a llarg termini ho demostra amb la seva insistènci­a per aprovar uns nous pressupost­os per al 2023. D’aquests 300 milions en mesures socials, una part, segons Presidènci­a, depenen de tenir els comptes renovats. No obstant això, el pla no està tancat i des del Govern assenyalen que s’aniran afegint noves mesures en funció de l’evolució de l’increment de la inflació. ●

 ?? Quique García / EFE ?? Jordi Puigneró i Pere Aragonès abans de la reunió del Consell Executiu de fa dues setmanes
Quique García / EFE Jordi Puigneró i Pere Aragonès abans de la reunió del Consell Executiu de fa dues setmanes
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain