La Vanguardia (Català-1ª edició)

Li preocupa la insegureta­t a la societat catalana?

Els catalans puntuen amb un 5,8 la seguretat al conjunt de Catalunya i l’eleven fins a prop d’un 7 al seu barri o al seu poble

- Carles CasTro

La insegureta­t es projecta com el problema més important per a més d’un 20% dels barcelonin­s, i la crònica de successos esquitxa l’actualitat amb una reguera d’apunyalame­nts, molts dels quals amb resultat de mort, per robar tresors de la magnitud d’un patinet o d’un telèfon mòbil. Però la violència pot castigar qualsevol racó de Catalunya: Tortosa –on una dona va morir d’un tret al cap el 18 de setembre–, l’Hospitalet, la festa major de la Ciutat Comtal o Figueres. I, tot i això, la “percepció subjectiva del nivell de seguretat” a Catalunya, segons els sondejos del Centre d’Estudis d’Opinió, rep un aprovat relativame­nt folgat: un 5,8.

De fet, només els simpatitza­nts de Vox expressen certa percepció d’insegureta­t, ja que atorguen a aquest capítol un suspens lleu (un 4,7). Però la resta dels electors sempre puntuen per sobre del 5: un 5,2 els populars, un 5,4 els de Junts, un 5,8 els de la CUP, un 5,9 els de Ciutadans i els comuns, un 6 els d’ERC i un 6,4 els del PSC, que són els electors que “mostren una percepció de seguretat més elevada”.

Les xifres encara són més positives quan es pregunta per l’àmbit més pròxim: el barri o el poble dels consultats. En aquest cas, la seguretat global aconseguei­x una mitjana de 6,6, gairebé un notable. En aquest terreny, fins i tot els electors de Vox atorguen un aprovat als nivells de seguretat (5,7), mentre que la resta dels votants puntuen per sobre del 6, i ja amb un 7 els seguidors del Partit dels Socialiste­s.

Aquestes percepcion­s es traslladen a la valoració de la policia de Catalunya, els Mossos, que voregen el notable en “proximitat” i l’assoleixen en confiança, competènci­a o eficàcia. Això sí, les notes no són homogènies, i expressen algunes paradoxes.

Per exemple, qui menys propers se senten als Mossos, fins al punt de qualificar amb un suspens la seva actitud, són els simpatitza­nts de la CUP (4,8). En canvi, els votants de Vox puntuen amb un 6,3 el caràcter “proper als ciutadans” de la policia catalana. I aquesta nota voreja el notable en el cas dels simpatitza­nts del PP o d’Esquerra (6,9) i se situa entorn del 7,5 entre els de Ciutadans o els del PSC.

La valoració de la confiança que inspiren els Mossos o la competènci­a que exhibeixen també presenta algunes singularit­ats. La nota més baixa l’atorguen els simpatitza­nts de la CUP (un 5,1 en confiança), mentre que els de Vox i els comuns coincideix­en al voltant d’un 6,4. La resta dels electors puntuen per sobre del set.

I, respecte a competènci­a i eficàcia, puntuen més alt els seguidors de Vox (7) que els de Junts (6,9). La qualificac­ió més baixa l’atorguen, un altre cop, els simpatitza­nts de la CUP (5,5) i els comuns (6,3), mentre que supera el 7 entre els seguidors populars, d’Esquerra, Ciutadans i el PSC (que s’acosten al 8).

La distància generacion­al

Només l’electorat ultra suspèn la seguretat global de Catalunya, però l’aprova al seu poble o barriada

Els seguidors de la CUP puntuen pitjor els Mossos que els de Vox o el PP, que els donen un notable en eficàcia

s’aprecia també en aquestes tres categories: mentre que els joves de 18 a 24 anys puntuen amb poc més d’un 6 la proximitat, confiança i competènci­a dels Mossos, els més grans de 65 s’acosten al 8. I, malgrat que tots dos tenen una percepció semblant de la seguretat a Catalunya, els últims semblen apreciar més la protecció policial. ●

 ?? Xavie  Ce ve a ?? Mossos i municipals a l’epicentre dels aldarulls de la Mercè
Xavie Ce ve a Mossos i municipals a l’epicentre dels aldarulls de la Mercè

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain