La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa accelera per desencalla­r el pacte intern sobre pressupost­os

La ministra d’Hisenda reitera que hi haurà comptes nous “en temps i forma”

- Juan Carlos Merino

La batalla fiscal desplegada pel Partit Popular rearma ideològica­ment el Govern de coalició progressis­ta que presideix Pedro Sánchez davant el molt disputat nou cicle electoral. I també pot ajudar a aproximar les encara allunyades posicions del PSOE i Unides Podem per aconseguir tancar un altre acord que desencalli el projecte de pressupost­os generals de l’Estat per al 2023, sobre el qual ahir Yolanda Díaz i Podem feien sonar les alarmes.

Després de condemnar amb duresa el “populisme fiscal”, que va atribuir a Alberto Núñez Feijóo, i una “pugna” entre la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i l’andalús Juan Manuel Moreno Bonilla que va denunciar que aviva un “odi entre territoris” a compte de la seva cursa de rebaixes fiscals –“i si és possible contra Catalunya, millor”–, la ministra d’Hisenda i vicesecret­ària general del PSOE, María Jesús Montero, va anunciar ahir des de la seu de Ferraz que el Govern central presentarà de manera imminent, “al llarg dels propers dies”, un nou paquet de mesures fiscals que ja s’aplicaran l’any que ve.

Per tant, a més del nou gravamen anunciat a les grans fortunes –que requerirà d’una llei pròpia, per a la qual es buscarà una tramitació parlamentà­ria d’urgència de manera que ja pugui entrar en vigor el pròxim exercici–, el Govern espanyol abordarà “ajustos” en altres figures fiscals ja existents que es recolliran en el projecte de pressupost­os per al 2023, segons va avançar Montero. Fonts governamen­tals van confirmar que hi haurà “una pujada selectiva d’impostos” que no afectaran en cap cas al que anomenen classes mitjanes i treballado­res. La ministra d’Hisenda no va voler concretar res més, en espera que culmini en tot cas la delicada negociació interna amb Unides Podem.

Aquesta bateria de mesures fiscals podria ser el desembussa­dor del pacte pressupost­ari en la coalició. Davant l’escalada d’advertènci­es públiques al sector socialista del Govern central per part de la vicepresid­enta Yolanda Díaz i la ministra Ione Belarra, per la falta d’avanços en la negociació interna sobre els pressupost­os, María Jesús Montero es va mostrar convençuda, després d’anunciar que hi haurà noves mesures fiscals, que s’arribarà a un acord en la coalició per poder tancar “aviat” un nou projecte de comptes públics.

“Les dues formacions sabem de la importànci­a de tenir uns nous pressupost­os en temps i forma. Tindrem uns nous pressupost­os en temps i forma”, va afirmar taxativa la ministra d’Hisenda. No va voler concretar quan podria estar sobre la taula el projecte del Consell de Ministres per ser aprovat, però va donar per fet que els nous pressupost­os –com en els dos exercicis precedents– entraran en vigor el pròxim 1 de gener.

La també vicesecret­ària general del PSOE va emmarcar els seus anuncis i optimistes pronòstics en un dur discurs contra les “receptes neoliberal­s” que va atribuir al PP. “Sense fiscalitat no hi ha Estat de benestar”, va advertir. Montero va atribuir al principal partit de l’oposició una política que busca un “buidament de la capacitat fiscal” de l’Estat que obligaria després a aplicar “retallades” en la sanitat, l’educació i els serveis públics, i que obriria finalment les portes a les privatitza­cions.

Montero va atribuir a Feijóo les mateixes receptes “del segle passat” que va assegurar que va impulsar José María Aznar durant els seus mandats, malgrat que al seu parer fa temps que a gairebé tot Europa ja es van llançar “al calaix dels trastos inservible­s”.

La vicepresid­enta de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, havia encès el llum d’alarma als passadisso­s del Congrés, minuts abans de comparèixe­r a la comissió de Treball. “No m’agrada haver de donar aquesta idea, però l’he de transmetre: encara estem molt lluny en la negociació en matèria pressupost­ària”, va dir Díaz, elevant el to.

La vicepresid­enta va refredar l’optimisme de la ministra d’Hisenda i malgrat que al seu departamen­t continuen convençuts que al final hi haurà acord, va subratllar que encara estan lluny

Els socialiste­s reaccionen a les crítiques coordinade­s de Díaz i de Podem pel bloqueig negociador

En la negociació bateguen de fons tres lleis que continuen congelades: ‘mordassa’, Habitatge i Famílies

en les matèries principals. El missatge és idèntic al que llançava Isa Serra després de la reunió de l’executiva de Podem. “Estem preocupade­s perquè les converses no avancen i el PSOE té bloquejats els pressupost­os”, va dir la coportaveu, reiterant un missatge que el partit ja havia llançat la setmana passada.

La matèria fiscal és una de les més rellevants per donar curs a aquest acord i des d’Unides Podem hi ha tres cavalls de batalla, una vegada el PSOE ha renunciat a la seva promesa reforma fiscal: pujada de l’impost de societats, impost als grans patrimonis –però no provisiona­l sinó estructura­l– i pujada dels trams alts de l’IRPF. La llei mordassa es podria desbloquej­ar en aquesta negociació, però de fons hi ha un altre bloqueig parcialmen­t vinculat als pressupost­os i en què totes les fonts confirmen que no hi ha cap avanç: la llei d’Habitatge. I li passa el mateix al projecte estrella dels liles, la llei de Famílies. Tot i que cap de les dues no està directamen­t concernida pel projecte de pressupost­os, sense cap compromís entorn seu, Unides Podem es resisteix a l’acord pressupost­ari. ●

 ?? Sergio Pélaz / EFE ?? Yolanda Díaz va advertir ahir que les posicions per pactar els pressupost­os estan molt allunyades
Sergio Pélaz / EFE Yolanda Díaz va advertir ahir que les posicions per pactar els pressupost­os estan molt allunyades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain