La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP reconeix que no li agrada el resultat electoral d’Itàlia

Només Vox planta cara i equipara el seu projecte al de Giorgia Meloni

- Carmen del Riego

Només Vox està còmode amb el triomf de Giorgia Meloni a Itàlia. El seu resultat electoral dona ales al partit d’extrema dreta en un moment en què estava en les hores més baixes, amb el mal resultat a Andalusia i la crisi oberta amb el cop de porta a Macarena Olona. En aquestes circumstàn­cies, el president de Vox, Santiago Abascal, va plantar cara: “Milions d’europeus tenen les esperances posades en Itàlia”.

Va ser l’únic, perquè el PP, que pretén passar de puntetes pel triomf del partit germà de Vox, es va limitar a instar la futura primera ministra a “tenir un compromís clar amb la Unió Europea”. De fet, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va intervenir davant del comitè executiu nacional, en un discurs en obert, ni va esmentar les eleccions italianes. El PP es mou entre l’obligació de no atacar Meloni, ja que formarà govern, entre d’altres, amb Forza Italia, que forma part del Partit Popular Europeu, i la necessitat de no alegrar-se d’aquesta victòria perquè només pot donar ales a Vox, en un moment en què el PP es pensava que estava controlat.

Els que van parlar al PP van ser els barons, més lliures en les seves opinions, i tots van deixar entreveure que el resultat a Itàlia “no és el que més els agrada”. Per això van portar la reacció popular al terreny que no els crea cap problema, perquè els uneix: “Si una cosa demostra, és el fracàs del socialisme”.

El més lliure va ser el president andalús, Juanma Moreno, salvat d’una possible dependènci­a del partit d’Abascal després de la seva majoria absoluta a les eleccions del juny. “Espero que respecti els valors i els objectius de la Unió Europea i els nostres valors, més enllà del respecte a la democràcia i la diversitat”, va dir quan va arribar al comitè executiu del PP, a Madrid. El president andalús va fer una crida a la reflexió sobre les raons de l’auge de les posicions radicals. “No m’agrada que es radicalitz­i cap posició política”, va dir.

En la mateixa línia, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va demanar al nou govern italià “un compromís clar amb la UE” i que hi hagi “una estabilita­t política en les economies de la zona euro”.

Isabel Díaz Ayuso, per la seva part, va assegurar que “hi ha algunes parts del discurs” de la coalició que ha guanyat a Itàlia “que no casen” amb el seu pen

 ?? VasÚs HellÍn / EP ?? Alberto Núñez Feijóo ahir a la reunió de la direcció del Partit Popular
VasÚs HellÍn / EP Alberto Núñez Feijóo ahir a la reunió de la direcció del Partit Popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain