La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa buscarà la millor relació

-

Una cosa és el que el

PSOE o Unides Podem pensin sobre el triomf de Meloni, i una altra cosa és l’obligació del Govern espanyol de mantenir relacions amb tots els executius, sigui quin sigui l’espai polític a què pertanyin. En aquest sentit, el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va subratllar ahir que la Moncloa intentarà “tenir la millor relació” amb el govern de Meloni, i només espera que estigui “compromès amb la construcci­ó europea”. Itàlia és un soci europeu amb qui Espanya manté bones relacions i té interessos semblants perquè ambdós països pertanyen al flanc sud. És també la tercera economia de l’eurozona, darrere d’Alemanya i França, i cap país no pot ignorar-la. En aquest sentit, Albares va subratllar que “els italians han votat lliurement i legítimame­nt” i són ells els que han escollit, amb la qual cosa ell, com a ministre, ha de ser “prudent”. sament, però n’hi ha d’altres, com ara “el diagnòstic de la situació d’Itàlia”, que sí; i va apuntar que el resultat avança la desfeta de la socialdemo­cràcia i del Govern de coalició que encapçala Pedro Sánchez.

De tota manera, PP i el PSOE coincideix­en en una cosa: que el que ha passat a Itàlia no es repetirà a Espanya. “Itàlia és molt singular”, diuen al PP, on no creuen que els resultats es puguin extrapolar a Espanya. Aquesta mateixa reflexió va fer ahir el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, que, des de la legitimita­t dels resultats, va deixar clar que no es poden traslladar a Espanya. “Espanya no hi té res a veure, i cada país té circumstàn­cies diferents”, va dir, alhora que va alertar sobre les “solucions miraculose­s” a situacions difícils, que són “pur populisme i demagògia”. Sempre “acaba en catàstrofe”, va advertir.

A l’esquerra hi ha preocupaci­ó pels resultats d’Itàlia, però l’anàlisi que fan els socis del que ha passat són molt diferents. Mentre que Yolanda Díaz creu que és “una notícia trista” i que Espanya n’ha de “prendre nota”, la secretària general de Podem, Ione Belarra, creu que “la victòria de la ultradreta italiana té a veure amb la normalitza­ció del discurs d’odi i la falta de polítiques valentes que protegeixi­n una majoria social”. La dirigent lila també va avisar que “Espanya no se salva de viure una cosa així”.

No pensa el mateix Esquerra Unida. Sira Rego, la seva portaveu federal, està convençuda que els resultats d’Itàlia no es repetiran a Espanya: “La nostra realitat és totalment diferent”, va dir, tot i que creu, com la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, que és “una molt mala notícia” i que “cal prendre’n nota”. Per Ciutadans també és “una mala notícia per a Itàlia, però sobretot per a Europa”. ■

Feijóo no es pronuncia per no donar ales als d’Abascal i per no enfrontar-se als seus socis italians del PPE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain