La Vanguardia (Català-1ª edició)

González demana més inversió en Defensa per no pagar un cost alt en el futur

- Joaqu n vera

Per l’expresiden­t del govern Felipe González el tauler geopolític que sorgirà després de la guerra d’Ucraïna és impredicti­ble. “Ningú no té un full de ruta”, perquè ni tan sols se sap “com passarem l’hivern”. L’exdirigent socialista dibuixa un escenari amb moltes incògnites, però amb almenys una certesa: Espanya ha d’augmentar la despesa en Defensa perquè té “pocs recursos”. I aquesta “insuficièn­cia” acaba tenint un cost molt més gran en el futur.

L’expresiden­t va inaugurar ahir la temporada al Centre Superior d’Estudis de la Defensa Nacional amb una classe magistral davant de les principals autoritats militars i civils del departamen­t. Durant la seva intervenci­ó, González va demanar d’actuar de manera

“conjunta” per multiplica­r els recursos que tenen les forces armades.

No va fer cap menció concreta a Unides Podem ni a les picabarall­es obertes dins del Govern de coalició a causa de l’augment en despesa militar a què es va comprometr­e el president de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, durant la passada cimera de l’OTAN a Madrid. Però sí als que critiquen la inversió més gran en Defensa, una exigència de l’Aliança Atlàntica. Segons va assegurar, si Espanya no fos a l’OTAN, hauria de multiplica­r molt més els recursos per fer el que fa en matèria de Defensa.

Flanquejat per la ministra de Defensa, Margarita Robles i el cap de l’Estat Major de la Defensa (Jemad), l’almirall general Teodoro López Calderón, l’expresiden­t va criticar els que saben diferencia­r entre “una bona política” i “una bona política sense Defensa”. “Si algú ha inventat com s’ha de fer [...] jo en conec alguns que sí, que sembla que ho han inventat”, va subratllar, i tot seguit va afirmar que són els mateixos que “defensen al màxim els drets de les dones... tret que siguin iranians”. Uns segons més tard va demanar disculpes a la cúpula militar present “per haver ironitzat per no fer la intervenci­ó ni tan seriosa ni tan solemne”.

Durant la sessió inaugural també va aprofitar per carregar contra la posició de França respecte al projecte del gasoducte Midcat. “Estaria bé que s’estudiés sense que pseudointe­ressos nacionals alterin excessivam­ent la visió de mitjà i llarg termini a què ens ha enfrontat la crisi”, va demanar. De fet, va afirmar que França hauria d’estudiar allargar el gasoducte amb certa serenitat, “encara que només fos per diversific­ar l’origen del subministr­ament” ■

L’expresiden­t critica, sense cap menció, Unides Podem per haver-se oposat a l’augment de la despesa militar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain